Takaisin

Suomi kansainvälisen liikennefoorumin puheenjohtajaksi

Suomi kansainvälisen liikennefoorumin puheenjohtajaksi

Tiedote 30.05.2007 10.48 fi

Suomi toimii uuden kansainvälisen liikennefoorumin ensimmäisenä puheenjohtajana seuraavan vuoden ajan.

Euroopan liikenneministerikonferenssia CEMTiä päätettiin viime vuonna laajentaa. Konferenssi muuttuu maailmanlaajuiseksi liikennealan foorumiksi International Transport Forumiksi (ITF). Suomen ITF-puheenjohtajuus vahvistetaan CEMTin päätöskokouksessa Bulgarian Sofiassa 30.-31. toukokuuta. Puheenjohtajaksi tulee liikenneministeri Anu Vehviläinen.

Sofian kokouksen teemana ovat liikenteen ruuhkat. Tapaamisessa keskustellaan ruuhkien syistä ja keinoista niiden vähentämiseksi. Esillä ovat mm. ruuhkamaksut, rajanylitysten ongelmat sekä investoinnit ruuhkien helpottamiseksi.

Uudessa liikennefoorumissa on yhteensä 52 jäsenmaata. Uusia täysivaltaisia jäseniä ovat OECD:n suuret jäsenmaat USA, Kanada, Japani, Korea, Australia ja Meksiko. Ministerien lisäksi mukaan voidaan kutsua mm. yritysten ja tieteen edustajia. Vuosittaisten kokousten välillä korkeinta päätäntävaltaa käyttää liikennehallintokomitea. Suomen puheenjohtajuuskaudella liikennehallintokomiteaa johtaa liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja Juhani Tervala.

Foorumin vuosittaiset kokoukset pidetään tästä lähin Saksan Leipzigissa. Suomen puheenjohtajuuskauden ja ensi vuoden kokouksen teemana on energia ja liikenne. Ministeri Vehviläinen esittelee Sofiassa ensi vuoden kokouksen aiheita. Niitä ovat mm. liikenteen vaikutukset ilmastonmuutokseen, liikenteen energiatehokkuus ja vaihtoehtoiset polttoaineet.

Liikenneministeri Vehviläinen tapaa Sofian kokouksen yhteydessä kahden kesken Venäjän liikenneministerin Igor Levitinin. Keskustelujen aiheina ovat mm. rajanylityskysymykset, logistiikkayhteistyö, Helsingin ja Pietarin välinen nopeajunahanke sekä Saimaan kanavan vuokrasopimusneuvottelut.

Ministeri Vehviläinen keskustelee myös EU-puheenjohtajamaan Saksan liikenneministerin Wolfgang Tiefenseen kanssa. Esillä ovat ensi viikolla Luxemburgissa pidettävän EU:n liikenneministerikokouksen asiat.


Lisätietoja:
ylijohtaja Harri Cavén, puh. 0400 607 848
ylijohtaja Juhani Tervala, puh. 050 552 7260
kansainvälisten asioiden neuvos Jouko Alaluusua, puh. 040 551 8373