Talouspoliittinen ministerivaliokunta puoltaa rahoitushakua Merenkurkun yhteyshankkeeseen

Uutinen 16.02.2016 17.20 fi sv en

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti tiistaina 16. helmikuuta puoltaa Suomen CEF-tukihakemuksen täydentämistä 10 miljoonalla eurolla. Lisärahoituksen käyttötarkoitus on Merenkurkun liikenteen Midway Alignment -hanke.

Hanke pyrkii turvaamaan Merenkurkun liikenteen kehittymisen ja tarjoamaan edellytyksiä tavara- ja matkustajavirtojen kasvuun Suomen ja Ruotsin välillä sekä kytkemään tämän liikenteen Euroopan liikenneverkostoon. Hanke sisältää uuden Vaasa-Uumaja välille räätälöidyn matkustajalautan, joka soveltuu talvimerenkulkuun ja käyttää vaihtoehtoisia polttoaineita.

- Tässä hankkeessa yhdistyvät innovaatiot ja ympäristöystävällinen teknologia asiakkaiden ja elinkeinoelämän hyväksi. Olen iloinen siitä, että hanke saadaan eteenpäin valtion, Vaasan kaupungin ja alueen toimijoiden yhteistyön voimalla. Alueen toimijoiden aktiivisuutta tarvitaan myös aluksen valmistuttua, toteaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Hankkeen kokonaiskustannus on 191,5 miljoona euroa, josta Suomen valtio sitoutuu rahoittamaan enintään 25 miljoonaa euroa. Midway Alignment -hankkeeseen haetaan nyt yhteensä 20 miljoonaa euroa, joka jakautuu puoliksi Suomen ja Ruotsin kesken. Hankkeen loppurahoitus tulee useammilta suomalaisilta ja ruotsalaisilta toimijoilta.

Hankkeelle haetaan rahoitusta EU:n Verkkojen Eurooppa –rahoitushaussa (Connecting Europe Facility, CEF), Merten moottoritiet – MoS –tukiohjelmasta. Midway Alignment vastaa hankkeen kokonaisrahoituksesta.

Midway Alignment on Vaasan kaupungin ja Västerbottenin maakunnan yhdessä Uumajan kaupungin kanssa perustama hanke.

Lisätietoja:

ylijohtaja Mikael Nyberg, p. 040 837 8794 ja liikenneneuvos Lassi Hilska, p. 040 543 6573, liikenne- ja viestintäministeriö