null Tavoitteena lentoyhteyden avaaminen Suomen ja Murmanskin välille

Tavoitteena lentoyhteyden avaaminen Suomen ja Murmanskin välille

Tiedote 06.08.2009 11.24 fi

Liikenneministeri Anu Vehviläinen keskusteli 5.8.2009 Murmanskin alueen kuvernöörin Dmitri Dmitrijenkon kanssa Murmanskin alueen tulevista kehitysnäkymistä ja niiden vaikutuksista liikennejärjestelmän kehittämiseen.

Tapaamiseen osallistuivat Venäjän puolelta muun muassa varakuvernööri Smitjushenko sekä alueen liikenne- ja viestintäministeri Mihail Kljushev. Suomesta mukana olivat liikenne- ja viestintäministeriön, Tiehallinnon, Ratahallintokeskuksen, Lapin tiepiirin ja ulkoasiainministeriön edustajia.

Dmitrijenko kertoi, että Murmanskin liikennekeskusta (uusi satama ja rautatieyhteys Kuolan vuonon länsirannalle) koskevat päätökset tehdään ensi vuoden maaliskuussa ja tarkoituksena olisi, että ne olisivat käytössä 2014-2015. Samalla hän vahvisti tiedon, että Suomen rajalle johtavat tiet (Murmansk-Lotta/Rajajooseppi ja Kantalahti-Salla) esitetään siirrettäväksi federaation omistukseen, jolloin rahoitusta voidaan saada federaation budjetista. Dmitrijenko totesi, että Murmanskin alueella on sijoitus- ja yhteistyömahdollisuuksia myös suomalaisille toimijoille.

Vehviläinen korosti alueellisen yhteistyön merkitystä sekä saavutettavuuden parantamista Suomen ja Murmanskin välisiä liikenneyhteyksiä kehittämällä.

Tapaamisessa sovittiin, että Lapin ja Murmanskin alueen tieviranomaiset jatkavat yhteistyötä rajalle johtavien teiden parantamisen loppuun saattamiseksi. Yksityiskohtaisia keskusteluja jatketaan Rovaniemellä 24.8.2009.

Murmanskin aluehallinto panostaa Murmanskin lentoaseman kehittämiseen. Suomen ja Murmanskin kansalaisten liikkuvuuden kannalta lentoyhteys Lapin ja Murmanskin välille olisi edellytys matkailun ja yritystoiminnan kehittämiselle. Sovittiin, että etsitään realistinen vaihtoehto lentoyhteyden avaamiseksi Suomen ja Murmanskin välille mahdollisimman pian.

Vehviläinen kutsui Murmanskin aluehallinnon edustajat vierailulle Suomeen, jolloin keskusteluja voidaan jatkaa.

Lisätietoja:

Ylijohtaja Juhani Tervala, puh 050 552 7260
Hallitusneuvos Silja Ruokola, puh. 040 580 0894