null Telehinnat kääntyivät nousuun

Telehinnat kääntyivät nousuun

Tiedote 01.04.2008 11.52 fi

Telehinnat kääntyivät nousuun

1.4.2008

Telepalveluiden hinnat kääntyivät viime vuonna selvään nousuun. Eniten kallistuivat kaukopuhelut ja matkaviestintä.

Matkapuhelujen hinnat nousivat ensimmäistä kertaa 12 vuoteen. Sen sijaan laajakaistapalveluiden hinnat laskivat jälleen edellisvuoden hintapiikin jälkeen. Ulkomaanpuheluiden hinnat pysyivät ennallaan.

Telemaksujen ja laajakaistayhteyksien hintatasoa selvitettiin liikenne- ja viestintäministeriön tilaamassa vuosittaisessa tutkimuksessa. Maksuja tutkittiin tämän vuoden alun tilanteen ja viime vuoden kehityksen perusteella.

Aloitusmaksut ja paikallisverkkomaksut
käyvät kukkarolle

Tavallisen käyttäjän kannalta merkittävimmän palvelun eli matkaviestinnän hinnat nousivat edellisvuodesta 5,3 prosenttia. Hintojen nousuun on useita syitä.

Molemmat suurimmat operaattorit Elisa ja TeliaSonera ottivat käyttöön aloitusmaksun 4,9 senttiä/puhelu, vaikkakin Elisa vasta vuoden 2007 maaliskuusta lähtien. Lisäksi Sonera alkoi laskuttaa aikaisemman sekuntiveloituksen sijaan puhelun alkavien minuuttien mukaisesti.

Tosin nämä muutokset vaikuttavat käyttäjän puhelinkustannuksiin vain, jos hänellä on muu kuin 3G-puhepaketti tai Kolumbus-liittymä. Kustannukset kohoavat myös, jos käyttäjä ylittää puhepakettiin sisältyvän minuuttimäärän, jolloin puheluista aletaan periä erillistä aloitusmaksua.

Itse pakettien hinnat eivät vuoden 2007 aikana muuttuneet merkittävästi. Uusia paketteja on tullut markkinoille ja joidenkin liittymätyyppien myynti on lopetettu.

Ulkomaanpuhelujen listahinnat eivät juuri muuttuneet. Isot teleyritykset ovat edelleen selvästi kalliimpia kuin pienet tai niin sanottuja IP- puheluita internetissä tarjoavat kilpailijat. Kotimaan kaukopuheluiden kokonaishinta nousi 6,5 prosenttia, kun hintaan vaikuttava paikallisverkkomaksu kohosi edellisvuodesta 16,6 prosenttia.

Paikallispuheluiden perusmaksut kallistuivat viime vuonna 2,7 prosenttia. Peräti 16 yhtiötä korotti paikallispuhelumaksujaan vuoden 2007 aikana.

Aiempien vuosien tapaan maan edullisimmat paikallispuhelut ovat Länsi- ja Keski-Suomen alueella, vaikka hinnat siellä nousivatkin keskimääräistä enemmän. Halvimpia teleyrityksiä olivat edelleen ahvenanmaalaiset Mariehamns Telefon Ab ja Ålands Telefonandelslag. Kallein oli Telekarelia.

Laajakaistan hinnat jälleen laskuun

Laajakaistaisten internetyhteyksien hinnat kääntyivät viime vuonna uudelleen laskuun ja olivat keskimäärin 3,7 prosenttia halvempia kuin vuotta aikaisemmin.

Vain kaikkein hitaimpien eli 256 kbit/s-yhteyksien hinnat nousivat hieman edellisvuodesta. Keskimäärin eniten laskivat 2 Mbit/s-yhteyksien hinnat, jotka olivat 6,8 prosenttia alemmat kuin vuotta aikaisemmin.

Yleisimpien yhteyksien keskimääräiset hinnat vuodenvaihteessa olivat hitaimmalla 256 kbit/s-yhteydellä 23 euroa kuukaudessa, nopeudella 512 kbit/s 25 euroa, 1 Mbit/s 28 euroa, 2 Mbit/s 37 euroa ja 8 Mbit/s-yhteydellä 45 euroa kuukaudessa.

Kaapeliverkon kautta tarjottavat yhteydet olivat joko samanhintaisia tai halvempia kuin edellisvuonna. Osalla hinta laski jopa viidenneksen. Keskimäärin laajakaistayhteydet ovat kaapeliverkossa halvempia kuin ADSL-liittymät.

Työryhmä seuraamaan hintoja

Viestintäministeri Suvi Lindén aikoo asettaa työryhmän seuraamaan viestintäpalveluiden hinnoittelua ja vähittäishintoja. Ryhmä tarkastelee myös, kuinka hinnoittelurakenteet vaikuttavat sekä viestintäpalveluiden yleisiin että eri käyttäjäryhmille suunnattujen palvelujen hintoihin.

Vuoden 2010 loppuun työskentelevä ryhmä raportoi näkemyksistään viestintäministerille vähintään kerran vuodessa.


Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Rainer Salonen, puh. (09) 160 28395, 0400 812 508