Takaisin

Telemaksut laskivat viime vuonna ennätyksellisesti

Telemaksut laskivat viime vuonna ennätyksellisesti

Tiedote 31.03.2005 12.21 fi

Telepalveluiden käyttäjän telemaksut laskivat viime vuonna poikkeuksellisen paljon. Hinnat olivat keskimäärin 6,6 prosenttia halvemmat kuin vuotta aikaisemmin. Hinnan lasku on suurin sitten vuoden 1996, jolloin ns. televero poistui.

Telemaksuja selvitettiin liikenne- ja viestintäministeriön tilaamassa vuosittaisessa tutkimuksessa. Maksuja tutkittiin tämän vuoden alun tilanteen ja viime vuoden kehityksen perusteella.

Jos myös laajakaistapalvelut otetaan huomioon, laskivat keskimääräisen käyttäjän televiestintäkulut vielä enemmän, lähes kymmeneksen. Laajakaistaliittymien kuukausimaksujen hinta laskikin lähes puoleen edellisvuodesta.

Matkapuheluiden hintatason lasku kiihtyi vuoden loppuun mennessä. Vaikka kaikkien liittymätyyppien koko vuoden keskimääräinen minuuttihinta laski kymmeneksen, yleisimpien vakiohintaisten liittymien minuuttihinta oli vuoden lopussa jo kolmanneksen alempi kuin vuotta aikaisemmin. Lisäksi markkinoille tuli lisää halpaliittymiä, joiden hintataso oli vuodenvaihteessa jopa alle puolet siitä, mitä perinteisten liittymien hinnat vuotta aikaisemmin.


Paikallis- ja ulkomaanpuheluiden hinnat ennallaan

Sekä paikallispuheluiden että ulkomaanpuheluiden hinnat eniten soitettuihin maihin pysyivät suunnilleen edellisvuoden tasolla. Sen sijaan kaukopuheluiden kokonaishinta nousi 4,9 prosenttia. Nousu selittyy paikallisverkkomaksun selvällä korotuksella.

Ulkomaanpuheluissa isot teleyritykset ovat edelleen selvästi kalliimpia kuin pienet teleyritykset tai Internet-verkkoa käyttävät ns. IP-puheluita tarjoavat kilpailijat. Suurten teleyritysten ulkomaanpuheluiden hinnat tärkeimpiin maihin pysyivät edellisvuoden tasolla. Sen sijaan osa pienistä ulkomaanoperaattoreista alensi hintojaan selvästi, jopa lähes 20 prosenttia.

Viime vuosien tapaan telepalveluiden käyttäjien paikallispuhelukustannukset nousivat vain hieman. Suurin osa yhtiöistä säilytti sekä perus- että paikallispuhelumaksunsa ennallaan.

Kuten vuotta aikaisemmin maan edullisimmat paikallispuhelut olivat Länsi- ja Keski-Suomen alueella ja kalleimmat Etelä-Suomessa ja Itä-Suomessa, missä maksut ovat noin kuusi prosenttia maan keskiarvoa korkeammat. Halvimpia teleyrityksiä olivat edelleen ahvenanmaalaiset Mariehamns Telefon Ab ja Ålands Telefonandelslag sekä kalleimmat TeliaSonera ja Elisa.


Laajakaistapalvelut halventuneet selvästi

Laajakaistaisten Internet-yhteyksien hinnat ovat laskeneet yhä kiihtyvään tahtiin. Suurimpien operaattoreiden laajakaistayhteyksien kuukausimaksut ovat viime vuoden aikana alentuneet keskimäärin 44-48 prosenttia. Yleisimpien yhteyksien keskimääräiset kuukausihinnat olivat vuoden vaihteessa hitaimmalla 256 kbit/s -yhteydellä 21 euroa, 512 kbit/s -yhteydellä 26 euroa, 1 Mbit/s -yhteydellä 35 euroa sekä 2 Mbit/s -yhteydellä 47 euroa.

Kaapeliverkon kautta tarjottavat kaapelimodeemipalvelut olivat hieman halvempia kuin vastaavat ADSL-yhteydet. Lisääntynyt kilpailu on myös laskenut joidenkin operaattoreiden avaus/kytkentämaksuja. Palveluun liittyminen on ollut lähes jatkuvasti mahdollista vieläkin edullisempaan tarjoushintaan tai jopa ilmaiseksi.


Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Rainer Salonen, puh. (09) 160 28395