null Televiestintäministerit keskustelivat koronakartoituksesta

Televiestintäministerit keskustelivat koronakartoituksesta

Tiedote 05.05.2020 18.38 fi sv en

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (Kuva: LVM)

EU:n televiestintäministerit keskustelivat tiistaina 5. toukokuuta 2020 pidetyssä videokokouksessa muun muassa koronatartuntojen kartoittamiseen käytettävistä Covid-19-mobiilisovelluksista. Suomea kokouksessa edusti liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

- Keskeistä Suomessa kehitettävässä sovelluksessa on sen käytön vapaaehtoisuus. Käyttämisen tulee perustua henkilön suostumukseen, ja sovelluksen käytön tulee loppua epidemian päätyttyä. Sovelluksen keräämiä tietoja ei saa säilyttää yhtään pidempään kuin on välttämätöntä, ministeri Harakka korostaa.

Suomi pitää tärkeänä sitä, että mobiilisovellukset ovat jäsenmaiden kesken yhteensopivia. Niiltä edellytetään myös korkeaa tietoturvaa ja tietosuojaa.

- Kannustan EU:n terveysministereitä ripeään yhteistyöhön. EU-tasolla sovellusten tulisi olla rajojen avautuessa keskenään mahdollisimman yhteentoimivia. Tämä saattaa olla kriittinen tekijä koronakriisistä selviytymisen kannalta, Harakka sanoo.

Ministerit keskustelivat myös siitä, kuinka digitaalisektori pystyisi vaikuttamaan tehokkaasti koronakriisin jälkeiseen toipumisvaiheeseen EU:ssa.

- Koronaepidemian aikana digitalisoituminen on ottanut valtavan askeleen, kun esimerkiksi videopuhelut, toimitettavat ruokapalvelut ja virtuaalitapahtumat ovat lisääntyneet voimakkaasti. Näiden tarve ei jatkossakaan vähene. Siksi on välttämätöntä jatkuvasti kehittää viestintäverkkojen toimivuutta, kapasiteettia ja kestävyyttä. On tärkeää, että kiinteitä valokuituverkkoja ja 5G-verkkoja edistetään rinnakkain, Harakka toteaa.

Lisätietoja:

erityisavustaja Johanna Juselius, p. 050 372 7062