null Televisio- ja matkaviestintaajuuksien käyttö turvattu Suomen ja Venäjän raja-alueilla

Televisio- ja matkaviestintaajuuksien käyttö turvattu Suomen ja Venäjän raja-alueilla

Uutinen 31.05.2013 16.13 fi

Suomen ja Venäjän taajuushallinnot ovat neuvotelleet televisio- ja matkaviestintaajuuksien käytöstä raja-alueilla. Neuvottelun lopputulokset ovat Suomen kannalta myönteiset.

Venäjä hyväksyi Suomen ehdotuksen televisiotaajuuksien tasapuolisesta jakamisesta raja-alueella. Ehdotuksen mukaisesti kaikki taajuusalueen 470-694 MHz kanavat jaetaan raja-alueella maiden kesken. Suomi sai lisäksi Venäjältä vahvistuksen että 800 MHz:n matkaviestinten taajuusaluetta ei enää käytetä TV-toimintaan Venäjällä.

Lisäksi neuvotteluissa päivitettiin Suomen ja Venäjän välisiä matkaviestinsopimuksia. Neuvottelujen ansiosta matkaviestintaajuuksien, erityisesti 4 g -taajuuksien käytettävyys rajan tuntumassa paranee.

Suomen ja venäjän viestintäministerit keskustelivat maaliskuussa matkaviestintaajuuksien koordinoinnista maiden välillä. Ministerit sopivat, että jatkovalmistelu tehdään teknisten asiantuntijoiden kesken toukokuussa.

Virkamiesten väliset neuvottelut pidettiin Moskovassa 27. - 30. toukokuuta 2013. Neuvotteluihin osallistuivat Viestintäviraston edustajien lisäksi Suomen delegaatiossa olivat mukana suomalaisten teleoperaattoreiden edustajat.