Takaisin

Televisio- ja radio-ohjelmien siirtovelvoitteeseen kaavaillaan muutosta

Televisio- ja radio-ohjelmien siirtovelvoitteeseen kaavaillaan muutosta

Uutinen 18.03.2016 13.08 fi

Televisio (Kuva: Rodeo)

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle esityksen, jonka mukaan televisio- ja radio-ohjelmien siirtovelvoitteesta luovuttaisiin osittain.

Esityksen mukaan vuoden 2017 alusta lähtien lainsäädäntö ei enää velvoittaisi teleyrityksiä lähettämään kaapelitelevisioverkossa valtakunnallisia yleisen edun kanavia.

Lähettämisestä sovittaisiin sen sijaan jatkossa kaupallisesti. Yleisradion televisio- ja radio-ohjelmien osalta siirtovelvoite jäisi toistaiseksi voimaan.

Siirtovelvoitteen tavoitteena on ollut varmistaa yhteiskunnallisesti merkittävien kanavien ja sananvapauden kannalta tärkeiden ohjelmasisältöjen saatavuus myös kaapeliverkoissa. Kuluttajilla on kuitenkin nykyaikana lukuisia vaihtoehtoja vastaanottaa tv-lähetyksiä. Esimerkiksi laajakaistaliittymät ovat niin kehittyneitä, että niitä voidaan yleisesti käyttää muun muassa liikkuvan kuvan vastaanottoon.

Televisiokanavista siirtovelvoitteen piiriin kuuluvat Yleisradio Oy:n julkisen palvelun televisio-ohjelmistot eli YLE TV1, YLE TV2, YLE Fem ja YLE Teema sekä vapaasti vastaanotettavat yleisen edun kanavat MTV3 ja Nelonen.

Siirtovelvoite on säädetty tietoyhteiskuntakaaressa määräaikaiseksi, ja sen voimassaolo päättyy vuoden 2016 lopussa. Muutos toteuttaa hallituksen tavoitetta norminpurusta.

Lausuntokierros päättyy 1.4.2016.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Tanja Müller, p. 0295 34 2071

yksikön johtaja Laura Vilkkonen, p. 0295 34 2391