Takaisin

Televisio-ohjelmat kotiin laajakaistaverkosta - Internet-pohjainen televisio käynnistymässä

Televisio-ohjelmat kotiin laajakaistaverkosta - Internet-pohjainen televisio käynnistymässä

Tiedote 04.05.2006 12.09 fi

Internet-pohjaisesta televisiosta on tulossa digitaalisten televisiolähetysten uusi jakelutie. Toiminta on vasta käynnistysvaiheessa, mutta tekniikka tarjoaa parempia palveluita erityisesti katsojille, jotka eivät ole kaapeliverkon piirissä.

Liikenne- ja viestintäministeriön teettämässä selvityksessä kartoitettiin Internet protokollaan perustuvan televisiotekniikan (IPTV) nykytilaa ja kehitystä. Tutkimuksessa tarkasteltiin IPTV:n hyötyjä kuluttajille ja liiketoiminnalle verrattuna muihin digitaalisen television jakelutekniikoihin. Nykyisin digitaaliset televisiolähetykset välitetään joko kaapelin, satelliitin tai maanpäällisen verkon kautta.

IPTV tarkoittaa televisiolähetysten vastaanottamista laajakaistaverkon kautta ja katselua tavallisella televisiovastaanottimella. Tekniikka mahdollistaa ohjelmistojen katsomisen myös eri päätelaitteilla kuten kännykällä tai kannettavalla tietokoneella.

Tutkimuksessa arvioidaan, että viiden vuoden kuluttua noin kymmenen prosenttia suomalaisista kotitalouksista voisi käyttää IPTV:tä.

IPTV voi tarjota monipuolisempia televisiosisältöjä ja interaktiivisempia palveluita kuin muut tekniikat. Sen uskotaan kiinnostavan erityisesti niitä talouksia, joilla ei ole mahdollisuus saada kaapelitelevisioyhteyttä. Esimerkiksi tilausvideot ja teräväpiirtotelevisio sopivat Internet-verkossa välitettäviksi, koska ne tarvitsevat paljon välityskapasiteettia.

IPTV on luonnostaan kaksisuuntainen, joten se tarjoaa hyvät mahdollisuudet vuorovaikutteisille palveluille.

Teknisesti IPTV:n leviämistä hidastaa laajakaistaverkon riittämätön kapasiteetti. Nykyisin tarpeeksi välityskykyinen laajakaistaverkko on lähinnä samoilla alueilla joilla kaapelitelevisiokin on saatavilla. Myös standardien puute ja tekijänoikeuskysymykset voivat hidastaa IPTV-tekniikan yleistymistä.

Tutkimuksen mukaan IPTV:n leviämistä edistävät erityisesti pakettitarjoukset, jotka yhdistävät laajakaistayhteyden, Internet-pohjaisen puhelinpalvelun ja IPTV:n. Tällaiset ns. Triple play -tarjoukset yleistyvät parhaillaan maailmanlaajuisesti. Niiden markkinoinnin uskotaan lisääntyvän myös Suomessa.

Lisätietoja:
viestintäneuvos Ismo Kosonen, puh. (09) 160 28462, 050 511 6601
viestintäneuvos Kari T. Ojala, puh. (09) 160 28725, 0400 812 509