null Tietoturvaviikon teemana kuvat netissä

Tietoturvaviikon teemana kuvat netissä

Uutinen 09.02.2010 12.10 fi sv

Tietoturvaviikon pääteemana on tänä vuonna kuvien julkaiseminen netissä. Tietoturvaviikolla ja 9.2. kansainvälisenä Tietoturvapäivänä kuvien julkaisemista pohditaan yksityisyydensuojan, tekijänoikeuksien ja nettikiusaamisen näkökulmasta.

Tietoturvapäivä-hanke selvitti, miten lapset ja nuoret käyttävät kuvia netissä. Kuvien etsiminen ja katselu netissä on valtaosalle lapsia ja nuoria luonteva osa netin käyttöä. Omia kuvia lapset ja nuoret eivät sen sijaan jaa netissä yhtä usein.

Itseä esittävien kuvien tai videoiden jakaminen netissä tutuille lisääntyy selvästi, mitä vanhemmista vastaajista oli kysymys: 12-15-vuotiaista niin tekee ainakin joskus jo noin puolet.

Kuvien julkaisussa ei kyselyn perusteella tapahdu yleensä ylilyöntejä, mutta kuitenkin 10 prosenttia vastaajista kertoo katuneensa sitä ainakin joskus. Samoin joka kymmenes vastaajista kertoi löytäneensä toisten julkaisemana noloja kuvia itsestään netissä. Yli 12-vuotiailla kuvien jakaminen korostuu sosiaalisena kanssakäymisenä netin yhteisöpalveluissa.