Tiukempia viranomaistoimia laajakaistamarkkinoilla selvitetään

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 8.3.2004 0.00
Tiedote
Hallituksen laajakaistastrategian toimeenpanoa seuraava liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä pyytää ministeriötä selvittämään Viestintäviraston toimivallan lisäämistä ja laajakaistayhteyksien hinnoittelua. Tavoitteena on saada yhteyksien hinnat halpenemaan ja nopeuttaa yhteyksien leviämistä.

Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtaselle lähettämässään kirjeessä laajakaistatyöryhmä pyytää, että ministeriö selkeyttäisi ja vahvistaisi lakimuutoksella Viestintäviraston mahdollisuutta säännellä operaattoreiden välisten yhteyksien hinnoittelua. Suoraa kuluttajahintojen sääntelyä työryhmä ei esitä.

Tuoreen tilaston mukaan Suomen kotitalouksissa on 500 000 laajakaistaliittymää. Kaikkiaan liittymiä on arviolta 650 000. Laajakaistayhteyksien eurooppalaisissa hintavertailuissa Suomi on sijoittunut kalleimpien maiden joukkoon. Varsinkin haja-asutusalueilla hinnat ovat korkeita.

Ministeri Luhtanen katsoo, että työryhmä on perustellusti päätynyt siihen, että tämä tärkeä asia on välttämättä selvitettävä nopeasti, jotta hallituksen laajakaistastrategian tavoitteet saavutetaan.

- Vaikka olen ilahtuneena pannut merkille, että liittymämäärät ovat nousseet nopeasti ja hinnat ovat lähteneet halpenemaan, on palvelujen alueellisessa leviämisessä paljon toivomisen varaa. Haja-asutusalueiden tilanne vaatii tarkempaa seurantaa.

- Käynnistän selvityksen siitä, miten viestintämarkkinalakia olisi syytä muuttaa, jotta laajakaistayhteyksien hinnat ja levinneisyys saataisiin kehittymään suotuisasti, ministeri Luhtanen sanoo.

Lisätietoja:
ylijohtaja Harri Pursiainen, puh. (09) 160 28389
viestintäneuvos Antti Kohtala, puh. (09) 160 28392, 0500 812 505
erikoistutkija Tatu Tuominen, puh. (09) 160 28585, 050 341 7607