Työryhmä selvittämään sähköisen viestinnän tunnistamistietojen tallentamista

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 3.3.2004 0.00
Tiedote
Liikenne- ja viestintäministeriö on asettanut työryhmän arvioimaan, tulisiko sähköisen viestinnän tunnistamistietoja tallentaa viranomaistarpeita varten ja miten tallennusta pitäisi mahdollisesti säännellä.

Työryhmän tehtävänä on arvioida tunnistamistietojen tallentamisesta syntyvät haitat ja hyödyt käyttäjien, yritysten, teleyritysten ja viranomaisten näkökulmasta, määritellä mahdollisesti tallennettavat tiedot ja arvioida tallentamisesta syntyvät kustannukset eri osapuolille.

Työryhmä tekee myös esitykset mahdollisista sääntelytarpeista. Tavoitteena on luoda sääntely, joka takaa kansalaisille perustuslain mukaiset oikeudet, erityisesti viestinnän luottamuksellisuuden ja yksityisyyden suojan. Sääntelyn tulee myös palvella turvallisuusviranomaisten tarpeita rikosten selvittämisessä ja ennaltaehkäisyssä sekä kansallisen turvallisuuden takaamisessa.

Taustalla on eduskunnalle lokakuussa 2003 annettu hallituksen esitys sähköisen viestinnän tietosuojalaiksi. Lakiesitykseen ei sisälly säädöksiä tunnistamistietojen yleisestä tallentamisesta. Lakiesityksen antamisen yhteydessä sovittiin, että erillinen työryhmä asetetaan selvittämään tunnistamistietojen tallentamista. Tunnistamistiedoista selviää mm. puhelujen ja sähköpostiviestinnän osapuolet ja se, mitä Internet-sivuja käyttäjät ovat selailleet.

Työryhmän tuloksia odotetaan 18. kesäkuuta mennessä.