Takaisin

UMTS-verkkojen yhteisrakentaminen sallitaan

UMTS-verkkojen yhteisrakentaminen sallitaan

Tiedote 15.04.2004 00.00 fi

Valtioneuvosto päätti 15. huhtikuuta helpottaa Manner-Suomen UMTS-toimilupien ehtoja. Luvanhaltijat saavat rakentaa osan verkoistaan yhteistyönä. Jokaisen toimiluvanhaltijan oman verkon on kuitenkin katettava 35 prosenttia väestöpeitosta.

Toimilupa UMTS-verkkojen tarjontaan Manner-Suomessa on Radiolinja Origo Oy:llä, Sonera Mobile Networks Oy:llä, Suomen 3G Oy:llä ja Finnet Verkot Oy:llä.

Muutostarpeen takana olivat eurooppalaisen markkinatilanteen ja kolmannen sukupolven tekniikan käyttövalmiuden oletettua hitaampi kehitys sekä lupien omistuspohjassa vuoden 1999 jälkeen tapahtuneet muutokset.

UMTS-verkkojen rakentaminen on ollut kaikkien toimijoiden osalta odotettua hitaampaa. Tämän vuoksi tiukkoihin määräaikoihin sidottujen peittovaatimusten asettaminen ei ole tarkoituksenmukaista. Muutostarve johtui myös siitä, että aikaisemmat toimilupaehdot eivät sallineet verkkojen yhteisrakentamista ja -käyttöä.

Kaikki toimiluvan haltijat ovat suostuneet toimilupien muuttamiseen. Liikenne- ja viestintäministeriö seuraa kolmannen sukupolven matkaviestinverkkojen ja palveluiden kehitystä ja tekee tarvittaessa uusia ehdotuksia verkkojen kaupallisesta avaamisesta ja mahdollisista peittovaatimusten asettamisesta 30.11.2004 mennessä.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Riku Ahola, puh. (09) 160 28609