Vaalimaa avautunee autonkuljetusrekoille

Tiedote 13.11.2008 13.01 fi sv

Liikenneministeri Anu Vehviläinen osallistui pääministeri Matti Vanhasen ja Venäjän pääministeri Vladimir Putinin tapaamiseen Moskovassa keskiviikkona. Tapaamisessa sovittiin alustavasti siitä, että autonkuljetusrekat voisivat käyttää myös Vaalimaan rajanylityspaikkaa ainakin tulevan talven ajan. Tällä hetkellä autonkuljetusautot ohjataan rajan yli Lappeenrannan Nuijamaan ja Imatran kautta.

Pääministeri Putin ehdotti myös, että Venäjän ja Suomen liikennepolitiikan kysymyksiä käsiteltäisiin jatkossa maiden välisessä liikennefoorumissa. Ministeri Vehviläinen pitää ajatusta liikennefoorumista hyvin tervetulleena.

- Suomen näkökulmasta on hyvä asia, että meillä olisi pidemmällä aikavälillä käsitys lähialueiden liikenteen kehittämissuunnitelmista. Foorumi tarjoaisi mahdollisuuden tulevaisuutta ennakoivaan yhteistyöhön ja vuoropuheluun, Vehviläinen arvioi.

Suomen ja Venäjän tapaamisen yhteydessä keskusteltiin myös Helsingin ja Pietarin välisen nopean junayhteyden tilanteesta. Suunnitelma etenee aikataulussa. Venäjän puoleinen ratainfrastruktuuri valmistuu ensi vuoden loppuun mennessä ja nykyistä nopeampi junayhteys olisi toiminnassa vuonna 2010. Venäjän puoleiseen rataan investoidaan 2,5 miljardia dollaria. Tarkoitus on, että näiden kahden kaupungin välinen matka-aika saataisiin tiputettua 3,5 tuntiin.

Pääministeri Putin nosti tapaamisessa esille myös Suomen ja Venäjän välisen Saimaan kanavasopimuksen merkityksen maiden välisessä pitkässä liikenneyhteistyössä. Saimaan kanavan vuokrasopimusneuvottelut saatiin kolmen vuoden jälkeen päätökseen syyskuussa, jolloin valmistui yhteinen sopimusluonnos. Saimaan kanavan sopimus on tarkoitus hyväksyä molemmissa maissa mahdollisimman nopeassa aikataulussa.


Lisätietoja: kansliapäällikkö Harri Pursiainen p. (09) 160 28389