null Vähemmän kyberhöyryä, enemmän toteutusta

Vähemmän kyberhöyryä, enemmän toteutusta

Uutinen 19.01.2015 08.31 fi

Kansliapäällikkö Harri Pursiainen (Kuva: Tomi Parkkonen)

Kansliapäällikkö Harri Pursiainen muistuttaa Savon Sanomien kolumnissa 17. tammikuuta 2015 riskienhallinnan ja tietoturvan merkityksestä digiaikana. Oppitunnin saimme vuodenvaihteen palvelunestohyökkäyksien yhtyedessä.

Verkkopalvelujen käyttö on kansalaisten arkea ja siksi herkullinen kiusanteon tai rikollisen toiminnan kohde. Totetutuessaan tällainen toiminta on aihe monenkirjaviin viesteihin sen tiimoilta.

Pursiainen nostaa esimerkiksi vuodenvaihteessa pankkeihin kohdistuneet palvelunestohyökkäykset. Julkisuudessa pankkipalvelujen häiriöiden syyksi epäiltiin jopa valtiollista toimijaa ja yhteiskuntarauhan uumoiltiin olevan uhattuna.

Kyseiset palvelunestohyökkäykset eivät kuitenkaan olleet agenttitarinoita, vaan hyökkäyksiä tuhansien muiden palvelunestöhyökkäyksien joukossa.

Vuodenvaihteen tapahtumat muistuttavat kaikkia verkkopalvelujen tarjoajia riskienhallinnasta, joka on digitaalisessa maailmassa välttämätöntä. Erityisen tärkeää se on julkishallinnolle, joka ylläpitää ja tarjoaa kansalaisille tärkeitä julkisia palveluja.

Pankkeihin kohdistuneet palvelunestohyökkäykset torjuttiin. Viranomaiset ja pankit toimivat hyvin yhteen ja eivätkä vahingot nousseet kohtuuttomiksi.

Suomessa viranomaisten yhteistyötä tukee vahva tietoturvalainsäädäntö, joka mahdollistaa nopean reagoinnin esimerkiksi palvelunestohyökkäyksiin. Viranomaistoiminta ja lainsäädäntö eivät kuitenkaan takaa ongelmatonta verkkomaailmaa. Oleellista on, että palveluntarjoajat, mutta myös palvelun käyttäjät, ovat valveilla ja varautuneet. Jokaisen on huolehdittava omasta osuudestaan, Pursiainen toteaa.