null VAK-kuljetuskeskittymät turvallisemmiksi ennakkosuunnittelulla

VAK-kuljetuskeskittymät turvallisemmiksi ennakkosuunnittelulla

Uutinen 10.06.2009 13.57 fi

Kerttu-hankkeen loppuraportin esittelytilaisuus

Vaarallisten aineiden kuljetuskeskittymissä, kuten ratapihoilla, satamissa ja tieliikennekeskuksissa, on mahdollisuus suuronnettomuudelle. Onnettomuuksia ennakoimaan on kehitetty arviointimenetelmä, josta on apua esimerkiksi maankäytön suunnittelussa.

Arviointimenetelmässä luokitellaan kuljetuskeskittymän ympäristön riskitaso ja havainnollistetaan mahdollisen onnettomuuden vaikutusalue kartalla. Menetelmän avulla kaavoittaja pystyy arvioimaan alueen sopivuutta esimerkiksi herkästi haavoittuvalle toiminnolle, kuten päiväkodille tai sairaalalle.

Suuronnettomuusriskien arviointimenetelmä on osa liikenne- ja viestintäministeriön, sisäasiainministeriön ja ympäristöministeriön ja eräiden muiden tahojen yhteistä KERTTU-hanketta. Hankkeen toteutti Gaia Consulting Oy.

KERTTU-hankkeen tuloksena syntynyt raportti "VAK-keskittymät osana turvallista yhteiskuntaa - maankäytön suunnittelu ja yhteinen riskienhallinta" esiteltiin 10. kesäkuuta liikenne- ja viestintäministeriön järjestämässä seminaarissa Helsingissä.