Valtatie 8:n uudelleenarviointi valmistunut

Uutinen 18.01.2013 13.12 fi sv

Liikenne- ja viestintäministeriön tilaama valtatie 8:n uudelleenarviointi yhteysvälille Turku-Pori on valmistunut. Uudelleenarvioinnin laativat Liikennevirasto ja Varsinais-Suomen ELY-keskus. Ministeriö katsoo, että yhteysvälin suunnittelua voidaan jatkaa tämän esityksen pohjalta.

Uuden liikennepolitiikan tavoitteena on löytää uudenlaisia, entistä tehokkaampia ja käyttäjälähtöisempiä kehittämisratkaisuja hyödyntämällä monipuolista keinovalikoimaa. Tässä tapauksessa uuden liikennepolitiikan potentiaalia ei ollut mahdollista täysimääräisesti hyödyntää, koska suunnittelu oli edennyt jo pitkälle ja hankkeen käynnistämisellä on kiire. Uusi ratkaisu kuitenkin parantaa liikenteen käyttäjien palvelutasoa koko Turku-Pori-yhteysvälillä aikaisempaa suunnitelmaa paremmin, koska keskeisiä ongelmia voidaan poistaa laajasti koko yhteysvälillä.

Yhteysvälihanke esitetään toteutettavaksi Raisio-Nousiainen-välillä niin, että Raisio-Masku-väli tehdään nelikaistaiseksi ja Nousiaisten valo-ohjaus uusitaan. Tie säilytetään kaksikaistaisena Maskun ja Nousiaisten välillä. Lisäksi hankkeeseen sisällytetään liikenneturvallisuustoimenpiteitä, esim. tievalaistuksen ja liittymien parantamista Nousiaisten ja Rauman välillä. Myös Rauma-Pori-väliä parannetaan Porin päässä tiejärjestelyin noin 15 kilometrin matkalla rakentamalla kevyen liikenteen väylää, ohituskaistat, Niittumaan liittymäjärjestelyt ja Isomäen risteyssilta.

Kun yhteysvälin rakennussuunnitelman laatiminen aloitetaan saman tien, Liikennevirastolla on edellytykset kilpailuttaa hankkeen rakentaminen ennen ympäristöluvan vanhenemista.

Hallitus sopi kevään 2012 kehysriihessä, että valtatie 8:n parantaminen Turku-Pori-välillä käynnistetään tällä hallituskaudella ja varasi hankkeelle 100 miljoonan euron rahoituksen. Hallitus päättää liikennehankkeiden käynnistämisen tarkemmasta ajoituksesta kehysriihessä 21. maaliskuuta 2013.