Valtio valmis rahoittamaan Soklin kaivoksen auto-junakuljetusvaihtoehtoa

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 3.2.2015 11.32
Uutinen

Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli 3. helmikuuta valtion osallistumista Soklin kaivoksen edellyttämien liikenneinvestointien rahoittamiseen. Talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi sitä, että valtio osallistuu Yara Suomi Oy:n esittämän auto-junakuljetusvaihtoehdon toteuttamiseen ja vastaa tarvittavien tieinvestointien toteuttamisesta.

Yara Suomi Oy on suunnitellut fosfaattikaivoksen avaamista Savukosken Sokliin Itä-Lappiin. Fosfaatti rikastettaisiin Soklissa ja kuljetettaisiin jatkojalostettavaksi Norjaan Perämeren satamien kautta.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti jo marraskuussa 2014, että valtio osallistuu Soklin kaivoksen liikenneyhteyksien rahoittamiseen. Tuolloin ministerivaliokunta päätyi tukemaan suoraa junakuljetusvaihtoehtoa niin että valtion osuus liikenneinvestointien kokonaiskustannuksista olisi alle puolet. Liikenne- ja viestintäministeriön ja Yaran neuvotteluissa kävi ilmi, että tällä kustannusjakomallilla kaivoshanke ei olisi Yaralle kannattava. Neuvotteluja jatkettiin aiemmin esillä olleen auto-junakuljetusvaihtoehdon pohjalta, jotta kaivos saataisiin perustettua ja lisättyä työllisyyttä Lapissa.