null Valtioneuvosto myönsi 5G-verkkotoimiluvat teleyrityksille – rakentaminen mahdollista heinäkuusta alkaen

Valtioneuvosto myönsi 5G-verkkotoimiluvat teleyrityksille – rakentaminen mahdollista heinäkuusta alkaen

Tiedote 17.06.2020 13.28 fi sv en

5G ja Suomen kartta. (Kuva: LVM)

Valtioneuvosto myönsi 26 gigahertsin taajuusalueen verkkotoimiluvat Telia Finland Oyj:lle, Elisa Oyj:lle ja DNA Oyj:lle huutokaupan tuloksen mukaisesti 17.6.2020. Teleoperaattorit voivat käyttää taajuuksia huippunopeiden langattomien 5G-verkkojen rakentamiseen heinäkuusta alkaen. 

– Suomen 5G-verkot laajenevat vauhdilla ja nyt saamme lisää taajuuksia käyttöön. 5G:n ansiosta data kulkee entistä nopeammin, verkkojen yhteysviive lyhenee ja Suomessa voidaan kehittää uusia digitaalisia palveluita, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom huutokauppasi toimiluvat 8.6.2020. Huutokauppaan osallistuivat Telia, Elisa ja DNA, jotka maksavat kukin toimiluvasta seitsemän miljoonaa euroa. Jokainen teleyritys voitti huutokaupassa yhden kolmasosan myynnissä olleista taajuuksista. Huutokauppa tuo valtiolle tuloja 21 miljoonaa euroa.

Taajuusalue 26 gigahertsiä (25,1-27,5 GHz) soveltuu suurten yhteysnopeuksien tarjoamiseen paikoissa, joissa datan käyttötarve on erittäin suuri, kuten liikenteen solmukohdissa ja yleisötapahtumissa. Taajuusalueen alempi osa 24,25-25,1 gigahertsiä eli 850 megahertsiä taajuuksia jätettiin huutokaupan ulkopuolelle ja varattiin paikallisten verkkojen rakentamiseen. Paikallisia verkkoja voitaisiin rakentaa tulevaisuudessa esimerkiksi satamiin ja teollisuuslaitoksiin, mikä mahdollistaa liiketoiminnan digitalisaation kehittämisen.

Kaupallisten 5G-palveluiden tarjontaa on Suomen lisäksi Euroopassa noin kymmenessä maassa. Euroopassa 5G:n rakentumisen kannalta tärkeiksi on tunnistettu taajuusalueet 700 megahertsiä, 3,5 gigahertsiä ja 26 gigahertsiä. Kaikki kolme taajuusaluetta on Suomessa nyt myönnetty langattoman laajakaistan käyttöön, mikä entisestään vahvistaa Suomen asemaa 5G-kärkimaana. 5G-verkkoa on rakennettu vuodesta 2019 alkaen Suomessa yli 30 paikkakunnalle. 

Mitä seuraavaksi?

Taajuusaluetta 26 gigahertsiä voidaan käyttää 5G-verkkojen rakentamiseen 1.7.2020 alkaen. Toimiluvat ovat voimassa 31.12.2033 saakka Manner-Suomessa.

Lisätietoja

Viestintäneuvos Kaisa Laitinen, liikenne- ja viestintäministeriö, p. 0295 34 2608, kaisa.laitinen(at)lvm.fi, Twitter @kaisa_laitinen