Valtioneuvosto päätti 5G-taajuuksien huutokaupan ehdoista

Tiedote 08.04.2020 13.55 fi sv en

Kuva: LVM

Valtioneuvosto antoi asetukset niin sanotun 26 gigahertsin taajuusalueen huutokaupasta ja taajuusasetuksen muuttamisesta 8. huhtikuuta. Raha-asiainvaliokunta puolsi asetuksia.

Asetukset tulevat voimaan 15. huhtikuuta ja taajuudet julistetaan haettaviksi 21. huhtikuuta. Uuden taajuusalueen käyttöönotto mahdollistaa huippunopeiden 5G-mobiiliverkkojen rakentamisen.

– Suomi on 5G:n käyttöönotossa maailman kärkimaita. Ensimmäiset 3,5 gigahertsin taajuusalueen toimiluvat jaettiin jo vuonna 2018, verkkoja on rakennettu yli vuoden ajan ja kuluttajilla on jo tehokkaita 5G-liittymiä käytössään. Nyt huutokaupattava 26 gigahertsin taajuusalue lisää kapasiteettia merkittävästi, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

26 gigahertsin taajuusalue soveltuu suurten yhteysnopeuksien tarjoamiseen esimerkiksi kaupungeissa, liikenteen solmukohdissa ja yleisötapahtumissa.

– Edistyksellisellä taajuuksien jako-ohjelmalla olemme saavuttaneet tilanteen, jossa suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa, hinnat ovat huokeat ja laatu korkea. Tällä huutokaupalla Suomi vahvistaa johtoasemaansa verkkoteknologian innovaatioissa, Timo Harakka arvioi.

Huutokauppa-asetuksessa säädetään huutokaupan taajuusaluekohtaisista yksityiskohdista, kuten myönnettävien taajuuksien määrästä ja hinnasta. Taajuusasetuksessa säädetään huutokaupattava taajuusalue. 

Niin sanottu 26 gigahertsin taajuusalue kattaa taajuudet 24,25-27,5 gigahertsiä. Huutokaupassa myydään valtakunnalliseen käyttöön Manner-Suomessa taajuudet 25,1-27,5 gigahertsiä kolmena 800 megahertsin taajuuskaistana. Lähtöhinta on seitsemän miljoonaa euroa yhtä 800 megahertsin taajuuskaistaa kohden.

Taajuusalueen alempi osa 24,25-25,1 gigahertsiä eli 850 megahertsiä taajuuksia jätetään huutokaupan ulkopuolelle. Taajuusalue varataan paikallisten verkkojen rakentamiseen. Paikallisia verkkoja voitaisiin rakentaa tulevaisuudessa esimerkiksi satamiin ja teollisuuslaitoksiin.

5G-verkkojen avulla voidaan toteuttaa huippunopeita ja langattomia tiedonsiirtoyhteyksiä, jotka mahdollistavat uusia digitaalisia palveluja ja liiketoimintaa muun muassa teollisuudessa, liikenteessä ja terveydenhuollossa. 

Mitä seuraavaksi?

Huutokauppaan ilmoittautuminen alkaa 21.4. ja taajuuksien huutokauppa alkaa 8. kesäkuuta. Huutokaupan järjestää Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Taajuusaluetta voidaan käyttää 5G-verkkojen rakentamiseen 1.7.2020 alkaen. 

Lisätietoja:

Viestintäneuvos Kaisa Laitinen, p. 0295 34 2608, Twitter @kaisa_laitinen