null Vehviläinen: Metsäratojen tehokas käyttö hyödyttää koko raideliikennettä

Vehviläinen: Metsäratojen tehokas käyttö hyödyttää koko raideliikennettä

Tiedote 29.04.2010 12.02 fi

Puukuljetusten logistiikan parantaminen hyödyttää kaikkia junalla liikkuvia. Metsäratojen tehokas käyttö puukuljetuksiin pienentää painetta pääradoilla ja edistää sekä henkilö- että muun tavaraliikenteen sujuvuutta raiteilla, sanoo liikenneministeri Anu Vehviläinen.

Liikenneministeri otti vastaan 29. huhtikuuta metsäteollisuuden logistiikkaongelmia pohtineen ryhmän esityksen. Liikenneviraston pääjohtaja Juhani Tervalan johtama ryhmä koostui Metsäteollisuuden, VR-yhtymän ja Elinkeinoelämän keskusliiton edustajista.

Vehviläisen mukaan esityksessä esille nostettu puuhuollon terminaaliverkon kehittäminen on erityisen ajankohtainen.

- Hyvin toimiva terminaaliverkko on jatkossa entistäkin tärkeämpi. Hallituksen uusiutuvan energian edistämisohjelma merkitsee puuraaka-aineen merkittävää hyödyntämistä. Ilmastotavoitteiden ja maanteiden liikenneturvallisuuden kannalta on järkevää, että näitä kuljetuksia saadaan yhä enemmän raiteille, Vehviläinen sanoo.

Ryhmässä edustettuina olleet Metsäteollisuus ja VR-yhtymä Oy selvittävät jatkossa miten rautatiekuljetuksia voidaan tehostaa yhteisillä toimilla esimerkiksi vaunukiertoa parantamalla.

- Puukuljetusten osapuolien on parannettava yhteistyötään ja etsittävä käytännönläheisiä ratkaisuja. Tavaraliikenne raiteilla on ollut avoin kilpailulle kolmen vuoden ajan. On toivottavaa, että VR saa jatkossa kilpailijoita tavaraliikenteeseen, muistuttaa Vehviläinen.

Lisätietoja: ministerin erityisavustaja Kari Jääskeläinen, puh. (09) 160 28325 tai 044 058 1030