null Vehviläinen viherryttäisi liikenteen verotusta

Vehviläinen viherryttäisi liikenteen verotusta

Uutinen 16.02.2009 11.00 fi

Liikenneministeri Anu Vehviläinen haluaa avata keskustelun liikenteen vihreästä verouudistuksesta. Hän toivoo, että valtiovarainministeriön asettama verotyöryhmä ottaa liikenteen verouudistuksen asialistalleen.

Vehviläisen mukaan liikenteen verotuksen painospiste tulee siirtää hankinnan ja omistamisen verottamisesta käytön verottamiseen. Tähän päästään luopumalla asteittain ja hallitusti nykyisestä auto- ja ajoneuvoverotuksesta ja siirtymällä ajan, paikan ja ajoneuvojen päästöjen määrittämään kilometripohjaiseen maksuun.

Uudistus ei kuitenkaan saisi lisätä maksurasitetta siellä, missä oman auton käyttö on välttämätöntä mm. työ- ja asiointitarpeen vuoksi. Myöskään ammattiliikenteen ja raskaan liikenteen kilpailukyky saa kärsiä eikä alan verorasitus lisääntyä.

Liikenteeltä kerätään Suomessa kokonaisuudessaan veroja liki 7 miljardin euron edestä. Ne muodostuvat autoverosta, ajoneuvoverosta, polttoaineverosta, liikenne- ja autovakuutusmaksujen verosta ja autojen arvonlisäveroista sekä niiden osista ja huolto- sekä korjaustöistä.