null Venäjä aikoo poistaa rekkojen ylipainoluvat

Venäjä aikoo poistaa rekkojen ylipainoluvat

Tiedote 23.04.2009 16.33 fi

Suomen liikenneministeri Anu Vehviläinen tapasi kollegansa Igor Levitinin 23. huhtikuuta Moskovassa. Osapuolet keskustelivat siitä, miten taloudellinen taantuma on vaikuttanut maiden välisten liikennejärjestelmien kehittämishankkeisiin.

Venäjä on muuttamassa rekkojen painorajoituksia koskevia määräyksiään kesällä 2009. Lainsäädäntömuutos mahdollistaa 42 tonnin maksimipainoiset kuormat. Alustavasti Venäjä suunnittelee, että muutokset koskisivat konttikuljetuksia. Muutos vaikuttaa niin, että kyseisen painoiset rekat voivat liikennöidä Suomessa ilman ylipainolupaa.

- Olen tyytyväinen siihen, että asiassa tulee ratkaisu, joka turvaa molemmissa maissa 42 tonnin kuljetukset ilman ylipainomaksua, ministeri Vehviläinen sanoo.

Ministeri Vehviläinen esitti, että jos Saimaan kanavan vuokrasopimuksen teksti saadaan myös Venäjällä poliittisella tasolla hyväksytyksi ja viimeistellyksi toukokuun puoleen väliin mennessä, voitaisiin sopimus mahdollisesti allekirjoittaa pääministerien tapaamisessa Helsingissä kesäkuun alussa.

Ministerit keskustelivat Helsingin ja Pietarin välisen nopean junayhteyden avaamisen aikataulusta. Venäjän osapuoli kertoi, että Venäjällä on valmiudet aloittaa nopea junaliikenne syyskaudella 2010, jolloin näiden kahden kaupungin matkaan kuluisi aluksi neljä tuntia ja myöhemmin kolme ja puoli tuntia.

- Investoinnit Suomen että Venäjän puolella ovat mittavia ja ensimmäiset uudet junat tulevat koeajoon vuonna 2009. Pidän tärkeänä, että myös Suomen puolella radan peruskorjaustyöt toteutetaan aikataulussa, ministeri Vehviläinen totesi.

Ministerit osallistuivat pääministeri Putinin aloitteesta ensimmäistä kertaa järjestettyyn suomalais-venäläiseen liikenne- ja logistiikkafoorumiin. Tapahtumassa käsiteltiin liikenteen ja logistiikan ajankohtaisia kysymyksiä. Foorumin tuloksia on tarkoitus hyödyntää maiden välisen taloudellisen yhteistyön laajentamisessa.

Foorumin puheenjohtajina toimivat liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen ja Venäjän varaliikenneministeri Andrei Nedosekov.

Ministerit tutustuivat samaan aikaan järjestettyyn logistiikka-alan
TransRussia -messuihin, jossa he vierailivat suomalaisten yritysten näyttelyalueilla.


Lisätietoja:
kansliapäällikkö Harri Pursiainen, puh. 0500 787 742
ylijohtaja Juhani Tervala, puh. 050 552 7260
hallitusneuvos Silja Ruokola, puh. 040 580 0894