null Venäjä suunnittelee raskaiden ajoneuvojen maksimipainojen nostamista

Venäjä suunnittelee raskaiden ajoneuvojen maksimipainojen nostamista

Tiedote 11.06.2009 16.13 fi

Raskaiden ajoneuvojen maksimipainoja aiotaan nostaa Venäjällä 38 tonnista 40 tonniin ja tällaiset ajoneuvot voisivat liikkua tieverkolla ilman ylipainolupia. Venäjän liikenneministeriössä on vielä kesken keskustelut ajoneuvojen akselipainoista. Euroopassa vetävän akselin paino on 11,5 tonnia ja Venäjällä 10,0 tonnia.

Suomen ja Venäjän välinen maantieliikenteen sekakomissio kokoontui 11.6. Helsingissä. Tapaamista isännöin liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja Juhani Tervala ja Venäjän valtuuskunnan johtajana oli Venäjän varaliikenneministeri Jevgeni Moskvitshov.

Neuvotteluissa sovittiin myös, että Suomi ja Venäjä vaihtavat elo-syyskuussa 70 000 kahdenvälistä kuljetuslupaa. Venäjän osapuoli vahvisti, että suomalaisilta kuljetusyrityksiltä ei enää peritä tienkäyttömaksuja.

Suomi korosti, että lainsäädännön muutosvaiheessa olisi hyvä harmonisoida Venäjän lainsäädäntöä EU-lainsäädäntöön, jotta logistinen kuljetusketju olisi mahdollisimman sujuva ja joustava.

Kokouksessa todettiin, että kansainvälinen talouskriisi on vaikuttanut tavaraliikenteeseen, joka on vähentynyt 40 prosenttia viime vuodesta. Vähentyminen on johtunut erityisesti siitä, että puukuljetukset ja autokuljetukset ovat vähentyneet dramaattisesti.

Vuosi 2008 oli kuitenkin liikenteellisesti ennätyksellinen, sillä yli miljoona kuorma-autoa ylitti Suomen ja Venäjän välisen rajan. Tällä hetkellä liikennemäärät vastaavat vuosien 2004 - 2005 tasoa ja kolmen eteläisen rajanylityspaikan kautta kulkee noin 10 000 rekkaa viikossa. Venäjän osapuoli piti todennäköisenä sitä, että transitoliikenne tulee vielä kasvamaan. Henkilöliikenteen kasvu tulee lisääntymään loppuvuodesta ja odotettavissa on, että saavutetaan lähes viime vuoden taso eli 8 miljoonaa rajanylitystä.

Suomen ja Venäjän välisen maantieliikennesopimuksen muuttamista koskevista yksityiskohdista neuvotellaan seuraavan kerran elokuussa. Sopimusmuutokset pyritään saamaan valmiiksi vuoden 2009 loppuun mennessä.

Lisätietoja: ylijohtaja Juhani Tervala, puh. (09) 160 28482, 050 552 7260, hallitusneuvos Silja Ruokola, 040 580 0894