null Venäjän rajaviranomaisten määrä vähenee kahteen

Venäjän rajaviranomaisten määrä vähenee kahteen

Tiedote 07.08.2008 08.55 fi

Venäjän hallitus on hyväksynyt asetuksen, jolla määrätään rajaviranomaisten vähentämisestä rajalla. Elokuun aikana rajalla toimivien viranomaisten määrä vähenee kahteen. Uuden asetuksen mukaan Venäjän rajalla toimivat jatkossa vain tulli ja rajavartiosto.

Asia tuli esille liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikön Harri Pursiaisen ja Venäjän federaation varaliikenneministeri Sergei Aristovin kanssa käytyjen Saimaan kanavan vuokrasopimusta koskevien neuvotteluiden yhteydessä.

Pursiainen ja Aristov käsittelivät Saimaan kanavan vuokrasopimuksen yksityiskohtia. Suomi on kantanut huolta siitä, että muille kuin valtiolle aiheutuvat kustannukset, kuten luotsaus-, jäänmurto- ja merikanavamaksut, olisivat kohtuulliset. Tavoitteena on saada sopimusneuvottelut päätökseen tämän vuoden loppuun mennessä.

Raakapuukuljetukset Saimaan kanavalla ovat vähentyneet, mutta ne ovat osittain korvautuneet muilla tuoteryhmillä, kuten mm. mineraaleilla. Saimaan kanavan vuokrasopimus tulee olemaan pitkäaikainen, ja siksi yhden tavararyhmän vähentymisellä ei ole vaikutuksia sopimukseen tai tuleviin kuljetuksiin.

Tapaamisessa käsiteltiin myös itärajan rekkaruuhkia ja kasvavia liikennemääriä. Kumpikin osapuoli oli tyytyväinen siitä, että Suomen ja Venäjän talouskomission alaisuuteen on perustettu rajaliikennetyöryhmä. Osapuolet totesivat, että ongelmat eivät yksinomaan aiheudu liikennepolitiikasta.

Lisätietoja: Logistiikka- ja Venäjä -yksikön päällikkö, Silja Ruokola, puh. 040 580 0894