Verkkotilaisuus 23.11.2022: Miten ICT-ala voi säästää energiaa?

Tiedote 15.11.2022 10.13 fi sv

Kuva: ICT-alan ilmasto- ja ympäristöstrategian seurantafoorumi 23.11.2022. (Kuva: LVM)

Liikenne- ja viestintäministeriö kutsuu kuulemaan ja keskustelemaan ICT-alan ilmasto- ja ympäristöstrategian toimeenpanosta verkkotilaisuuteen 23.11.2022.

Energiatilanne on haastava koko Euroopassa. Digitaaliset ratkaisut ja älykäs ohjaus ovat nousseet uuteen arvoon, kun sähkön kysyntähuippuja pyritään loiventamaan ja sähköä säästämään.

Älykkäillä ratkaisuilla mahdollisestaan esimerkiksi uusiutuvan energiantuotannon hyödyntäminen sähköverkoissamme ja sähkön kulutuksen joustava ohjaus niin, että kulutus ja tuotanto vastaavat paremmin toisiaan ja lievennetään kysyntähuippuja. Toisaalta kuluttajat voivat älypuhelimellaan tarkistaa, milloin sähkön hinta ja kysyntä ovat suurimmillaan ja ajoittaa omaa sähkönkulutustaan.

ICT-alan osuus maailman sähkönkulutuksesta on arviolta noin 4-10 prosenttia ja kasvihuonekaasupäästöt noin 3-5 prosenttia. Suomessa luvut ovat pienempiä energiatehokkuuden ja päästöttömän sähköntuotannon ansiosta, mutta toisaalta suuri osa Suomessa ostetuista palveluista tuottaa hiilipäästöjä muissa maissa.

ICT-alan ilmasto- ja ympäristöstrategiaan on koottu keinot, joilla ICT-alan hiili- ja ympäristöjalanjälki pienenee ja digitalisaation hyödyt saadaan käyttöön eri aloilla. Vuonna 2021 julkaistun kansallisen ICT-alan ilmasto- ja ympäristöstrategian toimeenpanoa seurataan vuosittain kaikille avoimessa foorumissa, jonka järjestävät liikenne- ja viestintäministeriö sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Strategian toteuttajakunta on laaja yksityisistä yrityksistä valtionhallintoon.

Foorumissa 23.11. kuullaan esityksiä sekä ICT-alan energiankulutuksen hallinnasta että alan tuottamista ratkaisuista. Aihe on ajankohtainen myös valtionhallinnon Astetta alemmas -kampanjan valossa. Foorumissa keskustellaan myös siitä, mihin strategian toimeenpanossa tulisi tulevina vuosina panostaa.

Luvassa on liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan videotervehdys ja yksikön johtaja Päivi Antikaisen avauspuheenvuoro. Energiatehokkuuden parantamisesta eri aloilla digitaalisten ratkaisujen avulla kertovat johtava asiantuntija Petri Makkonen Liikenne- ja viestintävirastosta, johtaja Antti Uusitalo Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorista, johtava energiatehokkuuden ohjelmistoarkkitehti Jarkko Koistinaho AtoZ Oy:stä, kestävän kehityksen johtaja Kristiina Härkönen Gofore Oyj:stä ja johtava asiantuntija Tarmo Toikkanen Sitrasta. Euroopan unionin toimista ICT-alan hiilikädenjäljen kasvattamiseksi ja hiilijalanjäljen pienentämiseksi alustaa neuvonantaja Ilias Iakovidis Euroopan komissiosta. Tämä osio foorumista on englanniksi.

Verkkotilaisuus järjestetään keskiviikkona 23.11.2022 klo 9-11. Linkki lähetetään ilmoittautuneille. Ilmoittautua foorumiin voi 21.11. asti: https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/2af23c35-4e39-49b1-b403-50ed04e8c461?displayId=Fin2658394

Lisätietoja:

neuvotteleva virkamies Tuuli Ojala, p. 0295 342 198, tuuli.ojala(at)gov.fi