Takaisin

Verkkotunnuksia myös yksityishenkilöille

Verkkotunnuksia myös yksityishenkilöille

Tiedote 16.06.2004 11.58 fi

Vähintään 15-vuotiaat yksityishenkilöt voivat jatkossa hakea suomalaista verkkotunnusta. Tähän asti verkkotunnuksia on myönnetty vain yrityksille ja muille yhteisöille. Yksityishenkilön hakema verkkotunnus voisi olla mikä tahansa vapaana oleva yleisnimi, lyhenne tai erisnimi, esimerkiksi www.mattimeikalainen.fi.

Hallitus päätti verkkotunnuslain muutosesityksen sisällöstä keskiviikkona 16. kesäkuuta. Verkkotunnuslain voimaantulo määritellään erikseen asetuksella.

Verkkotunnus myönnettäisiin lakiesityksen mukaan sille, joka tunnusta ensimmäisenä hakee. Toisen luonnollisen henkilön nimeen perustuvaa verkkotunnusta ei voisi hakea. Henkilöt erotellaan toisistaan henkilötunnusten perusteella. Väärinkäytösten välttämiseksi yksityishenkilöiden verkkotunnukset tarkistetaan muita tunnuksia tarkemmin.

Yksityishenkilöt hakisivat verkkotunnusta Viestintävirastosta pääpiirteissään samaan tapaan kuin yritykset ja muut yhteisöt. Verkkotunnuksen voimassaoloaika sekä irtisanomis- ja uusimismenettelyt olisivat samanlaisia kuin voimassa olevassa verkkotunnuslaissa.

Nykyinen verkkotunnuslaki tuli voimaan syyskuussa 2003. Tällöin hakijoille annettiin mahdollisuus vapaasti valita tietyt peruskriteerit täyttävä tunnus. Verkkotunnuksen ei tarvinnut enää olla identtinen hakijan patentti- ja rekisterihallituksessa rekisteröidyn toiminimen tai tavaramerkin kanssa. Myös yleissanoihin perustuvia verkkotunnuksia alettiin myöntää.

Verkkotunnus maksaa tällä hetkellä 55 euroa. Verkkotunnus on voimassa kolme vuotta kerrallaan. Suomalaisia .fi-verkkotunnuksia on käytössä noin 80 000.


Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Laura Vilkkonen, puh. (09) 160 28391, 040 500 0817