null Verkkovierailuasetus alentaisi suomalaistenkin kännykkälaskuja

Verkkovierailuasetus alentaisi suomalaistenkin kännykkälaskuja

Tiedote 31.08.2006 13.47 fi

Euroopan komissio pyrkii alentamaan ja yhtenäistämään matkapuhelimen käytöstä ulkomailla perittäviä hintoja. Komissio haluaa määrätä muissa EU-maissa soitetuille tai vastaanotetuille puheluille hintakaton. Toteutuessaan ehdotus laskisi kuluttajahintoja vähintään puoleen nykyisestä.

Valtioneuvosto kannattaa komission ehdotusta. Asian käsittelyn aikana halutaan varmistaa, että sääntely todella laskee käyttäjähintoja ja että se ei ole teleyrityksille kohtuuton. Valtioneuvosto lähetti komission verkkovierailu- eli roaming-asetuksesta kirjelmän eduskunnalle 31. elokuuta.

- Ehdotus on hyvä keino kuluttajahintojen kohtuullistamiseksi, liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen kiittelee. Se selkeyttää kuluttajan ymmärrystä puheluhinnoista EU-alueella. Tämä on tärkeä askel kohti yhtenäisempää eurooppalaista talousaluetta, hän sanoo.

Komission ehdotus koskee sekä kuluttajahintoja että teleoperaattoreiden toisilleen maksamia verkkovierailumaksuja eli tukkuhintoja. Puheluiden vastaanottaminen halpenee heti, kun asetus tulee voimaan. Soitettujen puheluiden hintasääntely alkaisi puolen vuoden viiveellä.

Komission ehdotuksen mukaan operaattoreiden väliset tukkuhinnat perustuisivat operaattorien toisiltaan perimien hintojen keskiarvoon. Kuluttajalta perittävä hinta taas olisi enimmillään 33 senttiä per minuutti, kun puhelu soitetaan vierailumaan sisällä. Vierailumaasta toiseen EU-maahan soitettaessa enimmäishinta olisi enintään 50 senttiä per minuutti. Puhelun vastaanottaminen toisessa EU-maassa saisi maksaa enintään 17 senttiä minuutti.

Teleyritysten välisen hintakilpailun uskotaan paranevan, kun kuluttajien on helpompi tehdä vertailuja.


Suomalaisten teleoperaattoreiden perimät hinnat matkapuhelimen käytöstä ulkomailla vaihtelevat maittain ja operaattoreittain. Useimmat kuluttajahinnat ovat komission esittämää hintakattoa korkeampia. Asetus alentaisi siten suomalaistenkin kännykkälaskuja selvästi.

Komissio on jo pitkään vaatinut operaattoreita laskemaan verkkovierailun ja ulkomaanpuheluiden hintoja. Puheluhinnat EU-alueella eivät kuitenkaan ole laskeneet riittävästi pelkästään teleoperaattoreiden toimin.

Suomi pyrkii saavuttamaan jäsenmaiden ja parlamentin yhteisymmärryksen asetuksen sisällöstä puheenjohtajakautensa aikana.


Lisätietoja:
Viestintäneuvos Antti Kohtala, puh (09) 160 28392, 0500 812 505
Neuvotteleva virkamies Tatu Tuominen, puh. (09) 160 28585, 050 341 7607