Viestintämarkkinalakiin muutos: Laajakaistayhteyksille tarvittaessa hintakatto

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 27.1.2005 13.28
Tiedote
Laajakaistayhteyksien hintojen odotetaan laskevan, kun Viestintävirasto saa oikeuden tarvittaessa asettaa enimmäishinnat operaattoreiden välisille yhteyksille.

Hallitus hyväksyi viestintämarkkinalain muutoksen 27. tammikuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lakimuutos 28. tammikuuta.

Viestintävirasto voi poikkeustapauksissa määrätä enimmäishinnan, jota teleyritys saa periä yhteyden käytöstä. Hintakaton voi asettaa enintään kolmeksi vuodeksi kerrallaan, jos peritty hinta selvästi ylittää yleisen hintatason.

Lailla ei säädellä laajakaistayhteyksien asiakashintoja, mutta niiden odotetaan laskevan kun operaattoreiden väliset yhteydet halpenevat.

Laajakaistayhteyksien eurooppalaisissa hintavertailuissa Suomi on sijoittunut kalleimpien maiden joukkoon. Varsinkin haja-asutusalueilla hinnat ovat korkeita. Laajakaistaliittymiä on Suomessa nyt arviolta 800 000.

Lakimuutoksen odotetaan nopeuttavat laajakaistayhteyksien leviämistä ja siten toteuttavan hallitusohjelman tavoitetta, että tämän vuoden lopussa Suomessa olisi miljoona laajakaistaliittymää.


Puhelut lankapuhelimesta kännykkään halpenevat

Myös lankapuhelimesta matkapuhelimeen soitetut puhelut halpenevat, kun hinnat avautuvat kilpailulle viestintämarkkinalain muutoksen myötä.

Tähän asti matkapuhelinoperaattori on saanut hinnoitella lankaverkosta omin liittymiinsä soitetut puhelut. Lankapuhelinoperaattori on saanut periä vain paikallisverkkomaksun. Lakimuutoksen myötä asiakas saa valita, keneltä ostaa kännykkään soitetun lankapuhelun välityksen. Jos asiakas ei tee sopimusta, lankapuhelimesta soitetun kännykkäpuhelun hinnan määrää edelleen matkapuhelinoperaattori.

Matkapuhelimeen soitettujen lankapuheluiden odotetaan halpenevan 20-30 prosenttia.

Viestintämarkkinalain muutos tulee voimaan 1. maaliskuuta.


Lisätietoja:
ylijohtaja Harri Pursiainen, puh. (09) 160 28389
viestintäneuvos Antti Kohtala, puh. (09) 160 28392, 0500 812 505