Takaisin

Viides Autoton päivä kannustaa työmatkaliikuntaan

Viides Autoton päivä kannustaa työmatkaliikuntaan

Tiedote 15.06.2004 13.33 fi

Kansainvälinen Autoton päivä järjestetään Suomessa keskiviikkona 22. syyskuuta viidettä kertaa. Päivän tavoitteena on herättää suomalaiset miettimään liikkumistaan ja liikkumisvalintojensa vaikutuksia ympäristöön ja omaan terveyteen. Autotonta päivää edeltää torstaina 16. syyskuuta alkava Liikkujan viikko. Viikon teemat tukevat kestävän liikkumisen edistämistä ja tietoista liikkumismuotojen valintaa.

Kohti viihtyisää ja terveellisempää kaupunkia

Useissa eurooppalaisissa kaupungeissa vanha keskusta-alue on muutettu kävelyalueeksi. Autottomana päivänä moni kaupunkilainen voi meilläkin kokea kävelykeskustan ilot käytännössä. Autoton keskusta ei silti tarkoita vain nykyistä keskustaa, josta autot on poistettu. Alueelta on löydyttävä erilaisia harrastusmahdollisuuksia ja sen on oltava toimiva myös kevyen ja joukkoliikenteen kannalta.

Kaupungissa pitäisi voida myös viihtyä. Monet kuitenkin kärsivät kasvavasta melusta, huonosta ilmanlaadusta ja ruuhkista. Tänä päivänä lähes 40 prosenttia liikenteen hiilidioksidipäästöistä aiheutuu yksityisautoilusta kaupungeissa. Joukkoliikenteeseen siirtymisen ja autottoman liikkumisen myönteiset vaikutukset ympäristöön ja terveyteen ovat kiistattomat. Myös tehokkaammat ja puhtaammat liikennevälineet vähentäisivät ilmansaasteita ja meteliä. Yksityisautoilua vähentämällä saataisiin kaikille viihtyisämpi ympäristö.

Ilmoittautumiset tapahtumiin ja
haasteiden lähettäminen verkkosivujen kautta

Autottoman päivän (www.autotonpaiva.fi) ja Liikkujan viikon (www.liikkujanviikko.fi) kotisivuilla kunnat, yhteisöt ja yritykset voivat ilmoittautua mukaan tapahtumiin sekä saada apua niiden ideointiin ja valmisteluun. Sivuilla voi myös haastaa ystävän tai työporukan Liikkujan viikon tai Autottoman päivän tapahtumiin.

Viime vuonna Autotonta päivää vietettiin Suomessa 19 paikkakunnalla. Kansainvälisesti autottomaan päivään osallistui yli tuhat kaupunkia. Päivää edelsi eurooppalainen Liikkujan viikko (Mobility week), jota vietettiin lähes 300 paikkakunnalla.

Autotonta päivää suunnittelevat ja toteuttavat liikenne- ja viestintäministeriö ja ympäristöministeriö yhdessä kuntien, järjestöjen ja yritysten kanssa. Liikkujan viikon tapahtumien suunnitteluun osallistuvat edellisten lisäksi myös sosiaali- ja terveysministeriö ja opetusministeriö.


Lisätietoja

tiedottaja Eine Rossi, liikenne- ja viestintäministeriö, puh. (09) 160 28331
tiedottaja Mauri Vieru, ympäristöministeriö, puh. (09) 160 39444