Takaisin

Vuosi digi-tv-siirtymää

Vuosi digi-tv-siirtymää

Tiedote 31.08.2006 11.58 fi

Televisiolähetykset muuttuvat kokonaan digitaalisiksi tasan vuoden kuluttua.

Uudistus merkitsee sitä, että television katsojien on hankittava televisioon lisälaite eli digisovitin. Vaihtoehtona on ostaa sellainen televisio, joka sisältää digitaalisen virittimen. Kesäkuussa 50 prosentilla tv-talouksista oli digisovitin tai integroitu digitaalinen televisio.

Digitaalisia lähetyksiä katselevissa on paljon antennitalouksia, maaseudulla asuvia ja lapsiperheitä. Kaupunkien kaapelitaloudet ovat varautuneet uudistukseen hitaammin.

Liikenne- ja viestintäministeriö ja Viestintävirasto sekä televisioyhtiöt tukevat uudistusta tiedotuskampanjalla, opastus- ja neuvontapalveluin ja muin edistämistoimin.

Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiaisen mukaan siirtyminen digitaaliseen televisioon on sujunut suunnitellusti. - Vielä on kuitenkin erityisryhmiä ja erityiskysymyksiä, jotka tarvitsevat huomiota ja toimia. Näitä ovat mm. verkon katvealueiden poistaminen sekä laitteiden toiminnan varmistaminen mm. testausjärjestelmin. Ikääntyneelle väestölle on tarkoitus käynnistää neuvontapalvelut ensi vuoden alusta, Pursiainen sanoo.

Pursiaisen mukaan uudistusta ei ole syytä lykätä. - Päällekkäisten järjestelmien ylläpito on kallista. Oli siirtymäpäivä mikä tahansa, osa tv-katsojista jättää laitehankinnan joka tapauksessa viime tippaan.

Vuosi siirtymäaikaa -tapahtuma järjestettiin 31.8. Helsingin Itäkeskuksessa. Tapahtumassa neuvottiin digisovittimien hankinnassa ja käytössä.

Televisioverkkojen digitalisointi on tehtävä tekniikan uudistumisen vuoksi. Digitaaliseen televisioon siirrytään muuallakin maailmassa. Euroopan unioni on suositellut, että jäsenmaat toteuttavat uudistuksen vuoteen 2012 mennessä. Ahvenanmaalla kaikki lähetykset ovat jo digitaalisia.

Valtioneuvosto teki 4.11.2004 periaatepäätöksen siitä, että kokonaan digitaaliseen televisiotoimintaan siirrytään 31.8.2007. Ensimmäiset digitaaliset televisiolähetykset aloitettiin Suomessa 27.8.2001.


Lisätietoja:
ylijohtaja Liisa Ero, puh. (09) 160 28461
TV 2007 -ryhmä/projektipäällikkö Tauno Äijälä, puh. 0400 210 251
digi-tv-viestintäryhmä/viestintäjohtaja Katariina Kivistö, puh. 0400 502 128