null Yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien lista uuteen arviointiin

Yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien lista uuteen arviointiin

Tiedote 15.05.2020 10.17 fi sv en

Urheilukilpailu (Kuva: Pavel L Photo and Video / Shutterstock)

Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää lausuntoja yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien televisiointia koskevan listan uudistamisesta.

Lista koostuu urheilutapahtumista, joita koskevat lähetykset on televisioitava Suomen alueelle siten, että merkittävä osa yleisöstä voi seurata niitä maksutta kokonaan tai osittain joko suorina tai nauhoitettuina lähetyksinä. Listan mahdollisen päivityksen tulee täyttää myös EU-sääntelyn vaatimukset. Lausuntojen määräaika on 15.6.2020.

Nykyinen lista on laadittu 12 vuotta sitten. Tänä aikana esimerkiksi naisten urheilutapahtumien katsojaluvut ovat nousseet ja naisten urheilun asema ratkaisevasti muuttunut. Myös urheilulajien kirjo on laajentunut, ja myös katsojatottumukset ovat erilaisia kuin runsaat kymmenen vuotta sitten.

- Listan päivittäminen on tärkeää, koska sekä yhteiskunta että urheilumaailma ovat muuttuneet. On tärkeää vahvistaa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä huomioida uusia yhteisöllisyyden ja fanikulttuurin ilmiöitä, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka toteaa.

Lausunnonantajia pyydetään vastaamaan erityisesti seuraaviin kysymyksiin:

1. Tulisiko yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien listaa päivittää uusilla urheilu- tai muilla tapahtumilla ja jos, niin millä perusteilla? Mitä vaikutuksia muutoksella olisi?

2. Tulisiko nykyiseltä listalta poistaa jokin tapahtuma ja jos, niin millä perusteilla? Mitä vaikutuksia muutoksella olisi?

3. Kuinka mahdolliset ehdotukset täyttävät komission kriteerit?

Tapahtuman yhteiskunnallista merkitystä kuvaavia komission kriteerejä ovat muun muassa lajin erityinen kansallinen kaikupohja, tapahtuman kulttuurinen merkitys, maajoukkueen osallistuminen ja ilmaislähetysten perinteisesti suuret katsojamäärät.

Mitä seuraavaksi?

Lausuntoaika päättyy 15.6.2020. Lausuntoja voivat antaa kaikki organisaatiot ja kansalaiset netissä osoitteessa www.lausuntopalvelu.fi.

Lausuntokierroksen jälkeen asian valmistelu jatkuu virkamiestyönä.

Lisätietoja

johtava asiantuntija Päivi-Maria Virta, p. 050 362 7906

yksikön johtaja Elina Thorström, p. 040 507 4502