null Yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien listan päivittäminen

Yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien listan päivittäminen

Tiedote 25.03.2020 16.59 fi sv en

MIes katsoo ohjelmaa tabletilta (Kuva: Shutterstock)

Liikenne- ja viestintäministeriö aloittaa yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien listan päivittämistyön. Asetuksella määriteltävät yhteiskunnallisesti merkittävät tapahtumat ovat tapahtumia, jotka on televisioitava Suomen alueelle siten, että merkittävä osa yleisöstä voi seurata niitä maksutta joko suorana tai nauhoitettuna lähetyksenä.

Suomessa yhteiskunnallisesti merkittäviä tapahtumia ovat tällä hetkellä muun muassa miesten jalkapallon maailmanmestaruusloppukilpailujen sekä miesten jalkapallon Euroopan mestaruusloppukilpailujen avaus-, puolivälierä-, välierä- ja loppuottelut sekä Suomen maajoukkueen ottelut näissä kisoissa kuten myös miesten jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut.

Arvioinnissa mukana naisten urheilutapahtumia ja uusia urheilulajeja

Listan laatimisesta on kulunut 12 vuotta ja siinä ajassa muun muassa naisten urheilutapahtumien katsojaluvut ovat nousseet ja naisten urheilun asema ratkaisevasti muuttunut. Listan arvioinnin yhteydessä on syytä tarkastella myös urheilulajien keskinäisen suosion muutosta ja sitä, olisiko listaa syytä täydentää uusilla urheilulajeilla.

-Nykyinen yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien lista ei vastaa tätä päivää. On syytä tarkastella myös naisten suuria urheilutapahtumia ja paraolympialaisia. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vahvistaminen on tärkeää, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Asetukseen otettujen yksittäisten urheilutapahtumien lista pyritään pitämään suppeana, sillä on mahdollista, että listan laajentaminen vaikuttaa televisioyhtiöiden halukkuuteen hankkia eri urheilutapahtumien televisiointioikeuksia. Tämä saattaisi johtaa siihen, että vähemmän suositut urheilulajit eivät tulisi yleisön saataville ollenkaan.

Lista sisältyy valtioneuvoston asetukseen televisio- ja radiotoiminnasta, jota muutetaan seuraavan kerran sähköisen viestinnän palveluista annetun lain tultua voimaan syksyllä 2020. Tässä yhteydessä arvioidaan myös yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien listan ajantasaisuus. Lista perustuu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviin audiovisuaalisten mediapalvelujen tarjoamisesta (AVMS-direktiivi).

Lisätietoja:

johtava asiantuntija Päivi-Maria Virta p. 0295 34 2185

yksikön johtaja Elina Thorström, p. 0295 34 2393