Takaisin

Yhteyksien laatu, sisällöt ja langattomuus laajakaistapolitiikan uudet painopisteet

Yhteyksien laatu, sisällöt ja langattomuus laajakaistapolitiikan uudet painopisteet

Tiedote 03.02.2005 14.43 fi

Nopeat, alueellisesti kattavat ja kohtuuhintaiset laajakaistayhteydet ovat leviämässä kaikkien suomalaisten saataville. Laajakaistapolitiikan painopistettä halutaankin nyt siirtää yhteyksien laatuun, sisältöjen luomiseen ja langattomien yhteyksien kehittämiseen.

Valtioneuvosto tarkensi 3. helmikuuta periaatepäätöksellään kansallisen laajakaistastrategian tavoitteita. Strategian edistymistä seuraa vuosittain laajakaistatyöryhmä, joka jätti ensimmäisen raporttinsa joulukuussa.

Jo yli 94 prosenttia kansalaisista voi saada käyttöönsä kiinteän verkon laajakaistapalvelun. Kuntien ja maakuntien alueelliset laajakaistastrategiat ovat edistäneet yhteyksien saatavuutta. Periaatepäätöksellä halutaan sovittaa yhteen maakunnallista suunnittelua ja kansallista laajakaistapolitiikkaa.

Myös langattoman laajakaistan kehitykseen panostaminen parantaa yhteyksiä harvaanasutuilla alueilla. Tämä otetaankin periaatepäätöksen mukaan huomioon, kun NMT450-matkapuhelimilta vapautuneiden taajuuksien käyttöoikeuksia jaetaan uudelleen.

Suurin haaste tietoyhteiskuntakehitykselle on saada verkkoon laajoja kansalaispiirejä kiinnostavia palveluita. Keskeistä on myös varmistaa toimiva kilpailu viestintämarkkinoilla. Hallitus haluaakin seurata myös, että julkista rahoitusta käytetään ohjeiden mukaan.

Kansallisen laajakaistastrategian tavoitteena on, että tämän vuoden lopussa Suomessa on miljoona laajakaistayhteyttä. Nyt periaatepäätöksessä tätä tavoitetta tarkennetaan niin, että näistä yhteyksistä suurimman osan nopeus olisi vähintään 2 megabittiä sekunnissa. Vuoden 2007 loppuun mennessä yleisin yhteysnopeus olisi 8 megabittiä sekunnissa ja Internet-yhteyksistä 90 prosenttia olisi laajakaistaisia.

Periaatepäätöksessä luvataan edistää internetpuhelujen ja internetmultimedian käyttöönottoa. Myös terveydenhuollon ja sairaaloiden laajakaistayhteyksien tarve selvitetään.

Hallituksen laajakaistastrategian mukaan Suomi on Euroopan eturivin maa laajakaistapalvelujen saatavuudessa ja käytössä. Tämä tavoite toteutuu, jos Suomi pysyy neljän edistyneimmän maan joukossa. Vuoden 2007 loppuun mennessä hallitus haluaa, että Suomi nousee maailman eturivin maaksi nopeiden tietoliikenneyhteyksien käytössä.


Lisätietoja
ylijohtaja Harri Pursiainen, puh. (09) 160 28389