Asetus vaarallisten aineiden kuljetuksesta rautateillä lausunnoille

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 9.11.2018 8.41
Tiedote
Kuvituskuva. Vaarallisten aineiden rautatiekuljetus. (Kuva: Shutterstock)
Kuvituskuva. Vaarallisten aineiden rautatiekuljetus. (Kuva: Shutterstock)

Valtioneuvoston asetusta vaarallisten aineiden kuljetuksesta rautatiellä ehdotetaan muutettavaksi. Mäntyharjulla 7.4.2018 tapahtuneen onnettomuuden jälkeen päätettiin, että velvollisuutta ilmoittaa vaarallisten aineiden tilapäisestä säilytyksestä tarkennetaan.

Ehdotuksessa esitetään, että ilmoitusvelvollisuus on kuljetuksen suorittajan vastuulla. Kuljetuksen suorittajan olisi jatkossa ilmoitettava rataverkon haltijalle sekä pelastus- ja ympäristöviranomaisille vaarallisten aineiden tilapäisestä säilyttämisestä.

Asetusluonnoksessa esitetään myös tarkennettavaksi VAK-onnettomuusraportointia ja VAK-erityiskoulutusta koskevaa sääntelyä.

Nämä muutokset kohdistuisivat rataverkon haltijoihin.

Tavoitteena on ennaltaehkäistä vaarallisten aineiden kuljetuksista aiheutuvia onnettomuuksia ja vaaratilanteita. Lisäksi tavoitteena on vähentää onnettomuuksista aiheutuvien vahinkojen laajuutta.

Vaarallisten aineiden kuljetuksesta rautateillä säädetään niin kutsutussa VAK-laissa (laki vaarallisten aineiden kuljetuksesta, 719/1994) ja valtioneuvoston asetuksessa vaarallisten aineiden kuljetuksesta rautatiellä (195/2002). Lisäksi VAK-kuljetuksia ohjaavat Liikenteen turvallisuusviraston antamat määräykset.

Kansallinen vaarallisten aineiden kuljetuksiin liittyvä lainsäädäntö perustuu pitkälti kansainvälisiin sopimuksiin ja Euroopan unionin lainsäädäntöön.

Mitä seuraavaksi?

Asetusluonnoksen lausuntoaika päättyy 7.12.2018. Lausuntopyyntö on julkaistu osoitteessa www.lausuntopalvelu.fi. Lausuntokierroksen jälkeen lain valmistelu jatkuu virkamiestyönä.

Lausuntoja voivat antaa kaikki organisaatiot ja kansalaiset osoitteessa www.lausuntopalvelu.fi tai sähköpostitse osoitteeseen [email protected].

Lisätietoja:

yksikön johtaja Elina Thorström, p. 040 507 4502

neuvotteleva virkamies Mari Suominen, p. 040 562 7779