Autoilijoilta perittäviin Trafin maksuihin ei korotuksia

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 17.12.2014 12.21
Tiedote

Tieliikenteen asiakasmaksuihin ei tule korotuksia vuodenvaihteessa. Yleisimpiä asiakasmaksuja ovat ajoneuvon rekisteröinti sekä ajokortti ja sen tutkintomaksut.

Sen sijaan eräitä ilmailua, merenkulkua ja rautatieliikennettä koskevia suoritemaksuja korotetaan.

Näiden kolmen liikennemuodon maksut eivät ole kattaneet niistä aiheutuvia kustannuksia, kun taas tieliikenteessä on aiempina vuosina muodostunut ylijäämää. Vuonna 2015 ylijäämää ei tieliikenteestä enää kerry.

Maksuja peritään eri liikennemuotojen tutkinnoista, luvista ja valvonnasta sekä liikennevälineiden rekisteröinnistä. Liikennemuotojen kustannusvastaavuudessa on ollut epäsuhtaa siitä lähtien, kun Trafi perustettiin vuonna 2010, jolloin eri virastojen käytännöt yhdistettiin.

Vuonna 2015 ilmailun suoritemaksujen kustannusvastaavuus on 87 prosenttia, merenkulun 77 prosenttia ja rautatieliikenteen 71 prosenttia.

Trafin vuosibudjetista yli 60 prosenttia koostuu maksullisen toiminnan tuloista. Kokonaisuutena Trafin toiminta on alijäämäistä.

Liikenne- ja viestintäministeriö antoi maksuja koskevan asetuksen 17. joulukuuta. Trafin uudet maksut tulevat voimaan 1. tammikuuta 2015.


Lisätietoja
yli-insinööri Maria Rautavirta, p. 0295 34 2564