Automaattiset tiemaksujärjestelmät yhteensopiviksi EU:ssa

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 16.11.2006 13.44
Tiedote
EU:n jäsenvaltioissa käyttöön otettavien automaattisten tiemaksujen keräämisjärjestelmien on sovittava yhteen. Tekniset vaatimukset sisältyvät lakiin, jonka vahvistamista valtioneuvosto esitti 16. marraskuuta. Laki tulee voimaan 1. joulukuuta.

Lailla ei säädetä tienkäyttömaksuista. Lakia aletaan soveltaa, jos Suomessa otetaan käyttöön sähköisten tienkäyttömaksujen keräämisjärjestelmiä.

Lain takana oleva direktiivi sisältää järjestelmien tekniset perusvaatimukset. Näin varmistetaan, ettei tienkäyttäjän tarvitse hankkia monenlaisia laitteita maksuja varten liikkuessaan maasta toiseen.

Teknisiä ratkaisuja on kolme: satelliittipaikannus (GNSS), GSM - GPRS -standardin mukainen matkaviestintä sekä mikroaaltotekniikka. Suosituksena on, että käyttöön otettavissa uusissa keräämisjärjestelmissä käytettäisiin satelliittipaikannus- ja matkaviestintätekniikkaa.

Eduskunta on sisällyttänyt vastaukseensa lausuman, jossa edellytetään, että hallitus ryhtyy pikaisesti luomaan raskaalle liikenteelle tiekohtaista tiemaksujärjestelmää.

Liikenne- ja viestintäministeriö käynnisti elokuussa tiemaksujen vaikutuksista selvitystyön, jonka on määrä valmistua ensi keväänä.



Lisätietoja

yli-insinööri Armi Vilkman, puh. (09) 160 28486 tai 040 592 1458