EU haluaa tehostaa ajopiirturien käyttöä

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 29.9.2011 13.49
Tiedote

EU:n komissio haluaa muuttaa autojen ajopiirturien käytön kustannustehokkaammaksi ja tätä kautta parantaa tieliikenteen turvallisuutta Tarkoituksena on myös vähentää yrittäjien hallinnollista taakkaa. Muutoksen tarkoituksena on parantaa nykyistä ajopiirturijärjestelmää ja yksinkertaistaa nykyistä sääntelyä.

Hallitus antoi 29. syyskuuta eduskunnalle tiedonannon EU:n komission asetusehdotuksen muutoksesta.

Ajopiirturijärjestelmän tehostamista perustellaan sillä, että tällä hetkellä merkittävä määrä ajoneuvoja jää kiinni sosiaalisääntöjen rikkomisesta EU:n alueella. Noin neljänneksessä tarkastetuissa ajoneuvoista on havaittu ajopiirturisäännösten rikkomuksia. Näistä yleisimpiä ovat ajopiirturin käsittelyyn liittyviä rikkomuksia ja ajoneuvon kuljettaminen ilman voimassa olevaa korttia. Ehdotuksella tähdätään sosiaalisten sääntöjen tehokkaampaan valvontaan ja tarpeettoman hallinnollisen taakan vähentämiseen.

Asetusluonnos sisältää myös ehdotuksia ajo- ja kuljettajakortin yhdistämisestä. Tämän toimenpiteen odotetaan lisäävän järjestelmän turvallisuutta, sillä tämän uskotaan vähentävän kuljettajien halukkuutta käyttää ajokorttiaan petollisiin tarkoituksiin.

Samaan aikaan ehdotuksen kanssa on annettu komission tiedonanto digitaalisista ajopiirtureista. Ehdotuksen keskeisenä tavoitteena on, että EU:ssa otettaisiin tulevaisuudessa käyttöön tekniikka, joka mahdollistaa etätiedonvälityksen ajopiirtureiden valvontaan. Tavoitteena on, että tallennuslaitteet voivat viestiä valvontaviranomaisen kanssa, kun ajoneuvo vielä liikkuu.

Tarkoituksena on helpottaa valvontaviranomaisten suunniteltuja tienvarsitarkastuksia
ja tarjota valvontaviranomaisille ennakkokäsitys sääntöjen noudattamisesta ennen kuin auto pysäytetään tienvarsitarkastusta varten. Säännöksiä noudattavat yritykset välttävät siten tarpeettomat tienvarsitarkastukset. Tiedonvälitys toteutetaan tallennuslaitteeseen ainoastaan, kun valvontaviranomaiset sitä pyytävät.

Komissio painottaa, että muutosehdotuksessa tietosuoja-asiat on otettu huomioon ja vaihdettu tieto käsittää ainoastaan tienvarsitarkastuksia varten tarpeellisen tiedon. Kuljettajan henkilöllisyyttä, toimia tai nopeutta tiedot eivät koske.

Valtioneuvosto suhtautuu varauksellisesti ajo- ja kuljettajakortin yhdistämiseen, rangaistusten
vähimmäistason yhdenmukaistamiseen sekä ajo- ja lepoaika-asetuksen soveltamisalan supistamiseen. Valtioneuvoston mielestä myös rangaistusten yhdenmukaistamisen osalta on saatava lisäselvitystä.

Lisätietoja: ylitarkastaja Reetta Timonen, puh. 09 160 28503