EU:n viestintäministerit yksimielisiä televiestinnän lakipaketin sisällöstä

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 27.11.2008 17.55
Tiedote

EU:n teleministerineuvosto päätti sähköisen viestinnän lakipaketin sisällöstä. Lainsäädäntökokonaisuudella uudistetaan EU:n taajuuspolitiikkaa ja selkiytetään kansallisen viestintäpolitiikan asema EU:ssa.

EU:n viestintäministerit kokoontuivat 27. marraskuuta Brysselissä. Suomea kokouksessa edusti viestintäministeri Suvi Lindén.

Nyt päätetyssä esityksessä on otettu huomioon runsaasti Suomen esittämiä muutoksia, jotka käsittelivät mm. taajuusuudistusta, komission veto-oikeuden laajentamista markkinasääntelyssä sekä uuden sähköisen viestinnän markkinaviranomaisen perustamista.

Suomi korosti, että on erittäin tärkeää, että sääntely antaa yhtäältä riittävät kannustimet uusin investointeihin ja toisaalta varmistaa kilpailun edellytykset.
- Direktiivipaketti on hyvin laaja kokonaisuus ja ehdotusten yksityiskohtia voisi hioa loputtomiin. Nyt löydetty tasapaino on sellainen, joka heijastaa hyvin eri maiden ja komission kantoja. Lainsäädäntöpaketti sisältää paljon elementtejä, joilla edistetään EU:n telealaa. Lisäksi siinä otetaan huomioon hyvin jäsenmaiden erilaiset lähtökohdat, ministeri Lindén sanoi.

Ministeri Lindén painotti myös, että Suomelle on tärkeää, että neuvosto pitää kiinni kompromissin keskeisistä elementeistä, kun neuvottelut Euroopan parlamentin kanssa alkavat. Neuvottelut paketin lopullisesta sisällöstä neuvoston, Euroopan parlamentin ja komission kesken alkavat vielä ennen joulua.

Verkkovierailujen hintakatoille jatkoa

Teleministerineuvosto hyväksyi alustavasti asetusehdotuksen, jolla säädellään matkapuheluiden ja datasiirron verkkovierailumaksuja. Verkkovierailujen kattohintoja alennetamista jatketaan asteittain niin, että vuonna 2012 EU:n alueella soitettujen verkkovierailupuheluiden tukkuhinnan katto olisi 17 senttiä ja vähittäishinta 34 senttiä minuutissa. Vastaanotettujen verkkopuheluiden kattohinnat ovat 10 senttiä minuutilta vuonna 2012.

Verkkovierailumaksujen kattorajat laajennetaan myös tekstiviesteihin ja datapalveluihin. Tekstiviestien tukkuhinnan katoksi tulee 4 senttiä ja vähittäishinnaksi 11 senttiä viestiltä. Verkkovierailudatalle määriteltäisiin tukkutasolla 1 euron megatavukohtainen turvaraja. Sen sijaan vähittäishintasääntelyä datavierailuihin ei tulisi.

- Verkkovierailujen hintasäännöstely on tuonut todellista lisäarvoa kansalaisille. Datan osalta on tärkeää varmistaa se, että hintasääntelystä hyötyy tavallinen käyttäjä. Roaming-asetus on erinomainen esimerkki siitä, miten EU-sääntely voi tuottaa konkreettista lisäarvoa kansalaisille ja samalla edistää sisämarkkinoiden toimintaa, ministeri Lindén sanoi.

Asetuksesta päättävät neuvosto ja Euroopan parlamentti yhdessä. Parlamentti ei ole vielä hyväksynyt mietintöään.

Yleispalvelun laajentaminen

Neuvostossa keskusteltiin siitä, tulisiko sähköisen viestinnän yleispalvelua laajentaa EU:n tasolla. Suomi katsoo, että laajakaistapalvelut olisi hyvä mainita direktiivissä osana yleispalvelua, mutta laajakaistan yhteysnopeus tulisi jättää kansallisesti määriteltäväksi.

- Suomen kannalta on tärkeää, että yleispalvelulla turvataan kaikki sellaiset peruspalvelut, joita markkinat eivät tarjoa. Suomessa laajakaistaverkkojen peitto on jo niin kattava, että sen tarjoaminen kaikkiin kotitalouksiin voidaan toteuttaa kohtuullisin kustannuksin. Suomessa ollaan muuttamassa kansallista lainsäädäntöä siten, että 1 megabitin laajakaista tulee jatkossa sisältymään yleispalveluun viimeistään vuonna 2010, ministeri Lindén sanoi.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Olli-Pekka Rantala, puh. 050 344 3400