Kuntien kävelyn ja pyöräliikenteen olosuhteiden parantamiseen tukea yli 60 hankkeelle ympäri Suomen

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 1.2.2022 9.02
Tiedote
Ihmisiä kävelemässä talvella Oulussa. (Kuva: MBNEWS / Shutterstock)
Ihmisiä kävelemässä talvella Oulussa. (Kuva: MBNEWS / Shutterstock)

Liikenne- ja viestintäministeriö ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tiedottavat

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on myöntänyt kunnille tarkoitetussa kävelyn ja pyöräilyn investointiohjelmassa avustusta 63 hankkeelle yhteensä noin 24,4 miljoonaa euroa. Hankkeilla parannetaan kävelyn ja pyöräilyn houkuttelevuutta, sujuvuutta ja turvallisuutta kaupunkien ja kuntien katuverkoilla sekä vähennetään liikenteen päästöjä ympäri Suomen.

Investointiohjelma on yksi liikenne- ja viestintäministeriön vuonna 2018 julkaiseman Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman toimenpiteistä. Edistämisohjelmalla tavoitellaan 30 prosentin kasvua kävelyn ja pyöräilyn matkamääriin vuoteen 2030 mennessä verrattuna ohjelman julkaisuajan tilanteeseen.

Rahoitusta päästöttömään ja aktiiviseen liikkumiseen

Vuoden 2021 valtionavustushakuun saatiin yhteensä 123 hakemusta. Avustusta myönnettiin yhteensä 63 hakukriteerit täyttäneelle hankkeelle eri puolille Suomea. Kävelyn ja pyöräilyn investointiohjelma on keskeinen toimi fossiilittoman liikenteen tiekartassa, jonka tavoitteena on kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen puolittaminen vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoteen 2005.

"Kävellessä tai pyöräillessä kunto karttuu. Samalla matka taittuu ilmastoystävällisesti. Kunnat ja kaupungit tekevät ilmasto- ja terveystyötä, kun ne rakentavat eri puolille Suomea laadukkaita pyöräbaanoja ja kävelyreittejä", sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Investointiohjelman valtionavustushakua on toteutettu vuodesta 2018 lähtien. Avustuksia jaettiin jo neljättä kertaa.

"Vuodesta 2018 alkaen investointiohjelman kautta avustusta on myönnetty jo 141 hankkeelle kaiken kokoisiin kuntiin. Kunnissa on selvästi sitouduttu kävelyn ja pyöräilyn pitkäjänteiseen edistämiseen. Vuoden 2021 hakukierroksella esimerkiksi Siilinjärven kunta osoitti vahvaa tahtoa kehittää kävelyn ja pyöräliikenteen infraa, ja sille myönnettiin avustusta neljään eri hankkeeseen", sanoo ylijohtaja Jarkko Saarimäki Traficomista.

Mukana monenlaisia arkikävelyn ja -pyöräilyn houkuttelevuutta lisääviä hankkeita

Tukea saivat ensisijaisesti hankkeet, joilla lisätään kävely- ja pyöräilymatkojen määrää ja kulkutapaosuutta parantamalla arkikävelyn ja -pyöräliikenteen olosuhteita ja houkuttelevuutta sekä vaikutetaan vähentävästi liikenteen päästöihin.

Kävelyn ja pyöräliikenteen olosuhteita parannetaan hankkeissa esimerkiksi rakentamalla pyöräkatuja, pyöräpysäköintiä liityntäpysäköintikohteissa sekä päivittäisen liikkumisen kannalta keskeisissä kohteissa. Lisäksi hankkeissa rakennetaan kävely- ja pyöräilysiltoja, jalankulkualueita sekä parannetaan kävelyn tai pyöräliikenteen opastusta.

Rahoitusta saivat Akaa, Asikkala, Espoo, Heinola, Helsinki, Imatra, Joensuu, Jyväskylä, Järvenpää, Kajaani, Kauhava, Kempele, Kittilä, Kokemäki, Kokkola, Kotka, Kouvola, Kruunupyy, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Lempäälä, Liminka, Liperi, Muhos, Muurame, Mäntsälä, Nokia, Nurmijärvi, Orimattila, Oulu, Outokumpu, Parainen, Pori, Riihimäki, Sastamala, Siilinjärvi, Suonenjoki, Tampere, Turku, Vaasa, Vantaa ja Ylivieska. 

Mitä seuraavaksi?

Investointiohjelman hankehaku toteutetaan myös tänä vuonna. Vuoden 2021 investointiohjelman hakukierroksen määrärahoista osa käytetään vuoden 2022 haussa.

Lisätietoja:

Liikenne - ja viestintävirasto Traficom:

erityisasiantuntija Virpi Ansio, p. 029 534 6826, virpi.ansio(at)traficom.fi

tiiminvetäjä Laura Langer, p. 029 534 6711, laura.langer(at)traficom.fi

Liikenne- ja viestintäministeriö:

neuvotteleva virkamies Tuuli Ojala, p. 050 563 8130, tuuli.ojala(at)gov.fi