null Ministeri Harakka USA:n ja Pohjoismaiden fossiilittoman liikenteen webinaariin

Ministeri Harakka USA:n ja Pohjoismaiden fossiilittoman liikenteen webinaariin

Tiedote 14.04.2021 16.30 fi sv en

Ministeri Timo Harakka (Kuva: Laura Kotila / VNK)

Miten Yhdysvallat voi siirtyä fossiilittomaan liikenteeseen? Mitä USA voi oppia Pohjoismaiden ilmastoratkaisuista ja missä voitaisiin tehdä enemmän yhteistyötä? Näitä kysymyksiä käsitellään USA:n ja Pohjoismaiden ilmastowebinaarissa 15. huhtikuuta 2021. Tilaisuudessa puhuu liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Liikenne on suurin kasvihuonekaasupäästöjen lähde Yhdysvalloissa. Presidentti Joe Biden julkisti maaliskuussa laajan infrastruktuuriesityksen (Build Back Better). Esitetyt investoinnit muun muassa sähköajoneuvoihin ja latausinfrastruktuuriin voisivat luoda työpaikkoja ja vähentää ilmansaasteita. Lisäksi ne nopeuttaisivat siirtymistä kohti ilmastoneutraliteettia.

Webinaarissa keskustellaan siitä, mitä USA voisi oppia Pohjoismaiden kestävän liikkumisen ratkaisuista. Esillä ovat niin valtioiden keinot kuin yritysten toimet fossiilittoman liikenteen vauhdittamiseksi. Tilaisuuden järjestävät Maailman luonnonvarainstituutti (World Resources Institute, WRI) sekä Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin suurlähetystöt Washingtonissa. Tilaisuus on osa USA:n ilmastoviikon ohjelmaa.

The Race to a Fossil Fuel-Free Transportation Sector -webinaarissa 15.4. klo 17.30-18.30 (Suomen aika) puhuvat muun muassa USA:n varaliikenneministeri Polly Trottenberg, Norjan pääministeri Erna Solberg, Islannin ympäristö- ja luonnonvaraministeri Guðmundur Ingi Guðbrandsson, pääjohtaja Martin Lundstedt (Volvo), toimitusjohtaja Bo Cerup-Simonsen (Mærsk-McKinney Møller Center for Zero Carbon Shipping) ja vanhempi varapääjohtaja Everett Eissenstat (General Motors). Webinaari on kaikille avoin.

Suomella on puhtaita teknologioita koskeva kumppanuus Michiganin osavaltion kanssa. Yhteistyötä tehdään muun muassa älyliikenneratkaisujen sekä akkuteknologian kehittämisessä.

Suomen tavoitteena on puolittaa kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt vuoteen 2030 mennessä ja pudottaa päästöt nollaan vuoteen 2045 mennessä. Suomessa on valmisteltu fossiilittoman liikenteen tiekarttaa ja hallitus päättää keinoista liikenteen päästöjen vähentämiseksi keväällä 2021.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Ritva Hautanen, p. 0295 342 081, ritva.hautanen(at)lvm.fi