Ministeri Luhtanen: Kilpailukyky nojaa korkeaan osaamiseen

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 13.11.2004 21.00
Tiedote
- Kehityksemme ja kilpailukykymme on nojattava korkeaan osaamiseen, innovaatioon, hyvään sosiaaliseen laatuun sekä inhimilliseen ja sosiaaliseen pääomaan, totesi liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen puhuessaan TKY:n 132. vuosijuhlassa Espoon Dipolissa 13.11.

Kansainvälisessä kilpailussa ratkaisee työntekijän, yrityksen ja kansantalouden tuottavuus. Suomessa tuottavuus on korkein toimialoilla, jotka ovat uudistuneet teknologian avulla.

- Tietoyhteiskuntapolitiikkaan tarvitaan kirkas fokus ja se on yksiselitteisesti tuottavuuden parantaminen. Tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämiselle tuotannossa ja koko yhteiskunnassa pitää rakentaa hyvät olosuhteet.

Liikenne- ja viestintäministeriö etsii tulevan talven aikana määrätietoisesti tieto- ja viestintäteknologian vipuvarsia, joilla talouteen voi kammeta kasvua ja lisätä työllisyyttä mahdollisimman monilla toimialoilla.

Ministeri Luhtanen on huolissaan kehityksestä, jossa yliopistollinen ja muukin tutkimus pirstoutuu pieniin yksiköihin. - Yksikköjä tulee vahvistaa keskittämällä ja yhdistämällä eikä hajauttamalla sattumanvaraisesti maakuntiin.

- Olen ammattikorkeakoulujen liikkeelle lähdöstä alkaen suhtautunut kriittisesti siihen pyrkimykseen, jonka ydin on rakentaa ammattikorkeakouluista todellisuudessa yliopistoja. Ammattikorkeakoulun tärkein tehtävä on olla mahdollisimman hyvä ammattikorkeakoulu eikä mikään kolmannen luokan yliopisto, Luhtanen muistutti.

Ammattikorkeakoulujen tutkimustoiminnassa toimintamallina ei tule olla perinteinen tieteellinen tutkimustyö vaan käytännönläheinen, muun muassa aluetta ja sen yrityksiä ja viranomaisia palveleva selvitys- ja kehitystyö. - Ammattikorkeakoulujen jatkotutkinnoista ei tule puoliväkisin tehdä tiedeyliopiston antamia maisterintutkintoja.

Panostamalla myös jatkossa koulutukseen, tutkimukseen, sosiaaliturvaan, terveydenhuoltoon ja ympäristönsuojeluun tuetaan tuottavuutta ja taloutta.

Tulevaisuudessa Suomi ei selviydy, jos lähdemme halpatuotannon, matalien palkkojen ja sosiaalisen polkumyynnin tielle. Emme selviä sellaisilla strategioilla, jotka perustuvat bulkkituotantoon, suureen väestöön, halpoihin energialähteisiin tai raaka-aineisiin.