Radion tulevaisuudesta herätellään keskustelua

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 22.11.2007 10.18
Tiedote
Nykyisellä analogisella radiolla on vankka asema ja se säilynee ainakin ensi vuosikymmenen puoliväliin saakka. Radiokin digitalisoituu, mutta ei sellaisella kertaheitolla kuin televisio.

Näin ennakoidaan liikenne- ja viestintäministeriön radion tulevaisuutta käsittelevässä selvitysmuistiossa, jonka on tehnyt valtiotieteiden tohtori Pentti Kemppainen.

Selvitysmuistion on tarkoitus virittää keskustelua radion tulevaisuudesta. Sitä käsiteltiin ministeriön keskustelutilaisuudessa 22. marraskuuta.

Radion parissa vietetään päivittäin enemmän aikaa kuin minkään muun median parissa. Radio on sekä tiedotus- että viihdeväline. Radio on perinteisesti ollut aikaan ja paikkaan sidottua. Nyt radiota kuunnellaan myös kännyköistä ja MP3-soittimista. Perinteisten medioiden asema on hämärtymässä. Nähtäväksi jää, pysyykö radiokaan radiona vai kuunnellaanko sitä tulevaisuudessa aivan uusilla alustoilla ja laitteilla.

Internetiin suomalaiset radiokanavat tulivat viime kesänä. Internet tarjoaa mahdollisuuksia radion lisäpalveluille. Tekijänoikeuskorvauksiin liittyneet kysymykset ovat hidastaneet internetin täysimääräistä käyttöä ääniradion alustana. Myös television kautta voi kuunnella joitakin radiokanavia.

Nykyiset radiotoimiluvat ovat voimassa vuoden 2011 loppuun saakka.

Radion tulevaisuuteen saattaa vaikuttaa myös EU:n sähköisen viestinnän lainsäädäntöuudistus, jossa pyritään kaupallistamaan taajuuksien käyttöoikeuksia.

Lisätietoja:
Viestintäneuvos Ismo Kosonen, puh. (09) 160 28462, 050 511 6601