Viranomaisille mahdollisuus hätätekstiviestien lähettämiseen

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 6.10.2005 13.24
Tiedote

Viranomaisille on tulossa mahdollisuus varoittaa tekstiviesteillä kansalaisia hätätilanteissa. Valtioneuvosto antoi tietosuojalain muutosesityksen eduskunnalle 6. lokakuuta.

Lakiesityksessä määritellään millä viranomaisilla on oikeus päättää hätäviestien ja muiden viranomaistiedotteiden lähettämisestä ja kuka vastaa aiheutuvista kustannuksista. Samoin selkeytetään, miten varmistettaisiin käytettävien menetelmien asianmukainen toiminta.

Hätätiedote voitaisiin lähettää tietyllä alueella oleviin matkapuhelimiin esimerkiksi vaarallisen laskeuman tai luonnononnettomuuden uhatessa. Nykyisin tällaiset hätätiedotteet välitetään vain radion ja television kautta.

Hätätiedotteen välittämisestä päättäisi pelastus-, poliisi- tai rajavartioviranomainen, Säteilyturvakeskus tai Ilmatieteen laitos. Muun kohdennetun viranomaistiedotteen välittämisestä päättäisi toimivaltainen ministeriö. Päätöksen tekevä viranomainen korvaisi teleyritysten kulut.

Lakiesityksen mukaan teleyritysten olisi välitettävä hätätiedote viivytyksettä. Viestintävirasto määrittäisi tarkan ajan ottaen huomioon, mikä on teknisesti ja toiminnallisesti mahdollista.

Hätätekstiviestien lähettäminen on jo nykyisin teknisesti mahdollista mutta varsin hidasta, koska massatekstiviestien alueellista lähettämistä ei ole automatisoitu. Thaimaassa, Intiassa ja Sri Lankassa olleisiin suomalaisiin matkapuhelinliittymiin lähetettiin tekstiviestejä viime tapaninpäivänä tapahtuneen hyökyaaltokatastrofin jälkeen.

Jos teleyritysten järjestelmiä uudistetaan, arvioidaan siitä koituvan valtiolle usean miljoonan euron kulut. Viranomaiset ja teleyritykset päättävät järjestelmien mahdolliseen uudistamiseen liittyvistä kysymyksistä myöhemmin.

Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. huhtikuuta 2006.

Lisätietoja:
vt. viestintäneuvos Juhapekka Ristola, puh. (09) 160 28348, 0400 788 530