Ändring av körkortsförordningen preciserar bestämmelserna om förarutbildning

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 12.6.2018 12.20 | Publicerad på svenska 12.6.2018 kl. 12.34
Pressmeddelande

Statsrådet har utfärdat en förordning genom vilken bestämmelserna i den nya förordningen om körkort preciseras. De mer detaljerade bestämmelserna gäller bland annat omfattningen av utbildningen och minimimängden körundervisning enligt lagen. Förordningen träder i kraft samtidigt med körkortslagen, dvs. den 1 juli 2018.

Den som avlägger sitt första körkort ska genomgå en teoriundervisning i trafikens grunder som omfattar fyra timmar. Minimimängden körundervisning för körkort i kategori B (personbil) är tio timmar och vid avläggande av körkort för motorcykel fem timmar. Utbildningen för kategori B i upptäckande av risker omfattar åtta timmar, av vilket minst hälften ska ges i form av körundervisning.

Möjligheten att använda simulator i den lagstadgade körundervisningen ökar till hälften av minimimängden. Körundervisningen inom ramen för utbildning i upptäckande av risker kan delvis ges med simulator och därför ska en del genomföras som praktiska övningar. Användningen av simulator i teoriundervisning och annan körundervisning begränsas inte.

I förordningen ingår inte några ändringar som gäller tunga fordon, eftersom körkortskraven för tunga fordon behandlas som en helhet i den tredje fasen av lagen om transportservice, som för närvarande är på remiss.

Ytterligare information
Maija Ahokas, enhetsdirektör, tfn 0400 316 178
Eija Maunu, regeringsråd, tfn 040 716 4140

Anne Berner