null Återgång till normaltid inkommande söndag

Återgång till normaltid inkommande söndag

Pressmeddelande 24.10.2007 14.49 sv

Sommartiden tar slut och vi övergår till normaltid natten mellan inkommande lördag och söndag. Visarna flyttas en timme bakåt på morgonnatten klockan 4.00 söndagen den 28 oktober.

Visarna flyttas vid samma klockslag i alla medlemsländer i Europeiska unionen så att de är i enlighet med tiden vid nollmeridianen, alltså den internationella normaltiden. Att övergången sker samtidigt är viktigt i synnerhet för den internationella tåg- och flygtrafiken. Dagarna för övergång till sommar- och normaltid är alltid den sista söndagen i mars och i oktober.

Uppgifterna om de förändringar i tidtabellerna för den inhemska kollektivtrafiken som förorsakas av övergången till normaltid finns på webbplatserna för Matkahuolto, VR och SAD.

Finland har följt principen med sommar- och normaltid sedan 1981. En bra minnesregel för åt vilket håll visarna ska flyttas är att visarna alltid flyttas mot sommaren. I mars flyttas de en timme framåt mot den kommande sommaren, i oktober en timme bakåt mot den sommar som gått.Ytterligare information:
regeringsrådet Hannu Pennanen, tfn (09) 160 28470, 040 551 8332