Bilfria dagen uppmuntrar till gärningar som stävjar klimatförändringen

Pressmeddelande 21.09.2006 10.45 sv

Miljöministeriet och kommunikationsministeriet informerar

Den internationella Bilfria dagen firas åter imorgon den 22 september. Dagens tema är denna gång klimatförändringen. Avsikten är att väcka debatt och få människor att fundera på hur de personliga färdvalen påverkar klimatet. Av växthusgasutsläppen härstammar en femtedel från trafiken. Det är även den snabbast växande utsläppskällan. Centrala orsaker är ökad bilanvändning och flygtrafiken.

I Finland firas temadagen och Rörliga veckan, som föregått dagen, på tiotals orter. Bilfria dagen - evenemang ordnas åtminstone i Helsingfors, Åbo, Tammerfors, Uleåborg, Jyväskylä, Vanda, Vasa, S:t Michel, Lahtis, Tavastehus, Kuopio, Borgå, Salo, Rovaniemi, Kouvola, Lempäälä, Mariehamn och Björneborg. Noggrannare uppgifter om evenemangen finns på webben på adressen: www.aututonpaiva.fi under "Tapahtumakalenteri" (händelsekalendern).

Kommunikationsministeriet och miljöministeriet deltar i Bilfria dagen på Esplanaden i Helsingfors

Kommunikationsministeriet och miljöministeriet deltar på Helsingfors Bilfria dag i Esplanadparken. Området har avgränsats som gårdsgatuområde på fredag mellan klockan 7-22. Ministerierna presenterar teman som anknyter till dagen i tältet på Norra Esplanaden framför Europeiska kommissionen representation i Finland tillsammans med klimatkampanjen som ordnas av Kommunikationsprogrammet för klimatförändringen. På samma område mellan klockan 9-18 presenterar även HST, YTV (SAD), Trafikskyddet, Finlands Taxiförbund, Andningsförbundet Heli, Helsingfors stads parkeringsövervakning samt Nätverket för cyklingskommuner sin verksamhet.

Alla som vill lämna in ett personligt klimatlöfte, kan göra det i en låda som finns i klimattältet. Löftet kan vara någon liten ändring man gör i sitt vardagsliv, som för sin del främjar stävjandet av klimatförändringen. Löftet kan även ges på nätet på adressen www.ilmastonmuutos.info, där det även är möjligt att utmana bekanta att komma med i ändringen.

Klimatkampanjen presenteras även på Esplanadens scen klockan 12.45. Då intervjuar Tuomas Kytömäki klimatkampanjens programdirektör Kirsti Kärkkäinen och de så kallade Ilmari-sändebuden som för klimatkunskap till högstadier, gymnasier och andra gradens läroverk. Cirka klockan 13.15 presenteras Liikkuva-projektet som ordnas av De Ungas Akademi där man fördjupar sig i skolresornas trafiksäkerhet, hälsoeffekter och miljöpåverkan. Denna kunskap förs till skolorna med hjälp av Liikkuva-sändebuden.

Tilläggsuppgifter:
Forskare Outi Väkevä, kommunikationsministeriet, tfn 040 770 4844

Informatör Mauri Vieru, miljöministeriet, tfn 040 547 1502

Programdirektör Kirsti Kärkkäinen, Programmet för information om klimatförändringen, tfn 0400 511618

Projektchef Anu Iivanainen, De ungas akademi, tfn 040 504 6909