Digital-tv-buss åker runt i Finland

Pressmeddelande 02.06.2006 09.40 sv

Information om digital-tv förmedlas på olika håll i Finland med hjälp av en digital-tv-buss som åker på rundtur.

Kommunikationsministeriets digital-tv-turné startar från Helsingfors den 2 juni. Råd i frågor om digital-tv ges på tio orter. Under turnén stannar bussen i Helsingfors, Rovaniemi, Uleåborg, Kuopio, Joensuu, Jyväskylä, Åbo, Töysä, Vasa och Tammerfors.

I digital-tv-bussen kan man bekanta sig med digitaladaptrar och digitala televisioner samt fråga om digital-tv-ärenden av experter.

Vid tillställningarna förmedlas information om televisionsreformen, ges vägledning om köp av apparater och påminns om datum för övergången till digital-tv 31.8.2007. Som experter fungerar representanter för kommunikationsministeriet, Kommunikationsverket, tv-bolagen samt Digita och de lokala kabel-tv-bolagen.

Under turnén strävar man att träffa så många människor som möjligt, som ännu inte har skaffat en digitaladapter. En viktig målgrupp är åldringarna, för vilka digital-tv och dess inverkan på tv-tittandet ofta är en svår fråga.

Den två veckor långa turnén ingår i informationskampanjen om digital-tv, som leds av kommunikationsministeriet.

Enligt kanslichef Harri P u r s i a i n e n har övergången till digital television framskridit på önskat sätt. Han tror att finländarna förstår det nödvändiga i reformen. Man håller fast vid tidtabellen, eftersom det är dyrt att förmedla tv-sändningar med två tekniska system. Det skulle bara höja kostnaderna om man skjuter på den bakre gränsen. Enligt Pursiainen är det viktigt att se till att medborgarna får tillräckligt information och hjälp under övergångsperioden.


Ytterligare information:
informationsdirektör Katariina Kivistö, tfn 0400 502 128
projektinformatör Marko Eriksson (är med på alla turnéorter), tfn 040 505 6760