Tillbaka

Elisa, Telia och Ålcom tilldelades nätkoncessioner för Åland

Elisa, Telia och Ålcom tilldelades nätkoncessioner för Åland

Pressmeddelande 21.02.2019 13.51 fi sv

Länkmast vid havet. (Foto: Shutterstock)

Statsrådet har beviljat Elisa Abp, Telia Finland Abp och Ålands Telekommunikation Ab nätkoncessioner för Åland. Koncessionshavarna ska anlägga nätet så att det inom tre år från början av koncessionsperioden täcker 99 procent av befolkningen i landskapet Åland.

Kommunikationsministeriet förklarade i december fyra nätkoncessioner i frekvensområdet 2 100 megahertz (MHz) i landskapet Åland lediga att sökas. Sammanlagt tre ansökningar kom in och frekvenskapaciteten fördelas jämnt mellan Elisa, Telia och Ålands Telekommunikation (Ålcom). Syftet med de beviljade koncessionerna är att förbättra utbudet av mobiltjänster i landskapet. Frekvensområdet 2 100 MHz kan användas för att tillhandahålla mobila bredbandstjänster och telefonitjänster med teknikerna 3G, 4G och 5G.

För närvarande är det Elisa, Telia och åländska Ålcom, som innehar koncessionerna i frekvensområdet 2 100 MHz i landskapet Åland. De nuvarande koncessionerna gäller till och med den 18 mars 2019. Koncessionsinnehavarna får nu tillgång till bredare frekvensband än hittills, vilket möjliggör allt bättre tjänster.

Vad händer härnäst?

De nya koncessionerna gäller från den 19 mars 2019 till den 31 december 2033.

Ytterligare information

Katariina Vuorela, överinspektör, tfn 0295 342 029, Twitter @vuorelakata