Esitys: Kansainvälinen arktinen osaamiskeskus Perämeren rannikolle

kommunikationsministeriet
Julkaisuajankohta 11.12.2014 11.25
Uutinen

Liikenne- ja viestintäministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö ja ympäristöministeriö esittävät, että käynnistetään Perämeren rannikolle sijoittuvan kansainvälisen arktisen merenkulun testaus-, harjoitus- ja koulutuskeskuksen suunnitteluvaihe, jonka toteuttajina ovat Kemin, Oulun ja Porin kaupungit kehitysyhtiöineen. Ministeriöiden roolina on auttaa kaupunkeja verkostoitumaan oman alansa toimijoiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Ministeriöiden esitys liittyy Suomen arktiseen strategiaan, josta valtioneuvosto teki periaatepäätöksen elokuussa 2013. Strategian yhtenä toimena oli vaikuttaa kansainvälisen kemikaali- ja öljyntorjunnan osaamiskeskuksen syntymiseen.

Arktisen merenkulun testaus-, harjoitus- ja koulutuskeskuksessa tullaan tarjoamaan turvalliseen talvimerenkulkuun, pelastustoimintaan ja öljyntorjuntaan liittyviä harjoituksia, koulutusta, testausta ja standardointia jääpeitteisellä merellä ja myöhemmin mahdollisesti myös koealtaissa. Kylmän ilmanalan laitetestausta ja laajamuotoista tutkimusta voidaan toteuttaa sekä luonnonoloissa että laboratoriossa.

Osaamiskeskuksen suunnitteluvaihe kestää 1-2 vuotta ja sen aikana laaditaan keskukselle liiketoimintasuunnitelma. Suunnitteluvaiheen aikana selvitetään myös yhteistyömahdollisuudet Ruotsin, Norjan ja Venäjän kanssa.

Mikäli osaamiskeskuksella on liiketoiminnallista kannattavuutta alkaa varsinainen investointivaihe vuosina 2016-2017. Osaamiskeskus saadaan avattua kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä.